Omul de afaceri Costica Constanda a castigat 290 de milioane de euro in procesul cu Primaria Capitalei si municipiul Bucuresti, reprezentat de CGMB, in privinta unor terenuri, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, anunta Mediafax.
[Update] Constanda are dreptul la despagubiri de aproximativ 165 de milioane de euro, conform deciziei TB

Costica Constanda are de primit, prin decizia Tribunalului Bucuresti, despagubiri de peste 35 de milioane de euro legat de contractul de schimb pentru terenul si constructiile din Satul Francez si aproape 110 milioane de euro reprezentand contravaloarea terenului din Parcul Bordei.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis cererea inaintata de omul de afaceri si de sotia sa si au dispus rezolutiunea contractului de schimb prin care Constanda a renuntat la terenul din Parcul Bordei, pentru unul in Satul Francez, partile revenind la situatia anterioara contractului.

Prin urmare, municipalitatea ii va plati lui Constanda suma de 109.216.400 de euro, reprezentand contravaloarea terenului situat in Bucuresti, si delimitat de strada I.V. Turgheniev nr 11-15 si Bulevardul Aviatorilor nr.110-112.

Instanta i-a mai acordat lui Constanda suma de 6.417.669 de euro, reprezentand contravaloarea sultei pentru contractul de schimb pentru terenul si constructiile din Satul Francez si, respectiv 29.757.210 de euro despagubiri conform acestui contract de schimb.

Costica Constanda mai are dreptul la suma de 79.484.625 lei reprezentand dobanda legala aferenta despagubirilor.

Decizia poate fi contestata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Stirea initiala


Decizia a fost luata de sectia a patra civila a Tribunalului Bucuresti, sentinta putand fi insa atacata la Curtea de Apel Bucuresti.
Constanda a fost reprezentat in acest caz de avocatii Valeriu Stoica, Florea Gheorghe si Traian Briciu.

De partea cealalta, primaria a fost reprezentata de Daniel Stefanica, iar consilierii de avocatul George Stancov.

Aceasta este cea mai mare despagubire acordata pana in prezent unui om de afaceri intr-un proces cu o institutie a statului.

In acest proces, Costica Constanda a cerut anularea contractului cu Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) pentru terenul si constructiile din

Satul Francez, precum si daune de aproximativ 160 milioane de euro, pentru ca CGMB nu a aprobat PUZ-ul pentru ridicarea unor imobile.

In actiunea introdusa la Tribunalul Bucuresti impotriva Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) Costica Constanda si sotia acestuia au cerut anularea contractului din 2008 prin care pentru terenul de 28.500 de metri patrati pe care il avea in proprietate in Parcul Bordei (pe care putea ridica imobile de cel putin patru etaje), omul de afaceri a primit un teren cu aceeasi suprafata in zona cunoscuta ca Satul Francez, precum si constructiile edificate pe acesta apartinand domeniului privat al Municipiului Bucuresti.

Avocatul lui Constanda declara ca omul de afaceri a cerut anularea contractului cu Primaria Capitalei, pentru ca proiectul privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de clientul sau pentru ridicare unor imobile de 28 de metri inaltime in Satul Francez nu a fost aprobat de consilierii generali.

In 17 ianuarie 2008, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez si mai multe cladiri construite pe acesta, apartinand municipalitatii. Astfel, pentru terenul de 28.500 de metri patrati pe care Costica Constanda il avea in proprietate in Parcul Bordei, omul de afaceri a primit un teren cu aceeasi suprafata in zona cunoscuta ca Satul Francez, precum si constructiile edificate pe acesta apartinand domeniului privat al Municipiului Bucuresti.

Costica Constanda a renuntat astfel la despagubirile de peste 17 milioane de euro si penalitatile pe care municipalitatea trebuie sa i le achite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri