Papa Benedict al XVI-lea a denuntat la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, "sfidarile societatii de consum si hedonismul", lipsa locurilor de munca cu care se confrunta numerosi tineri si "discriminarea deschisa sau latenta" a tinerilor credinciosi catolici.
Intampinat de regele Spaniei Juan Carlos si de sotia acestuia, regina Sofia, pe aeroportul din Madrid, papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat totodata "imensa bucurie" de a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului, scrie Mediafax.

Sub un cer innourat, in spatele unui rand de copii care purtau uniformele ofiterilor din garda elvetiana, tinerii participanti la acest eveniment de amploare organizat la Madrid agitau steaguri, aplaudau si scandau diverse lozinci precum "Acest tineret este al papei ".

Aceasta a treia editie a Zilelor Mondiale ale Tineretului pe care le prezideaza (dupa Koln in 2005 si Sydney in 2008), "aduce un mesaj de speranta, ca o briza de aer pur si tineresc, cu parfumuri noi care ne dau incredere pentru viitorul bisericii si al lumii", a declarat Benedict al XVI-lea.

Fara a evoca scandalurile provocate de preotii pedofili, papa a evocat cele trei provocari majore - morala, economica si religioasa - cu care se confrunta tinerii din cele 193 de tari reprezentate la acest eveniment.

"Ei vad domnind superficialitatea, consumismul si hedonismul, banalitati atat de mari intr-un moment in care ei isi incep viata sexuala, vad o lipsa de solidaritate atat de mare si atat de multa coruptie. Ei stiu ca fara Dumnezeu le va fi dificil sa infrunte aceste provocari", a declarat suveranul pontif.

Benedict al XVI-lea a condamnat precaritatea locurilor de munca pentru tineri, notand ca "multi tineri privesc cu ingrijorare spre viitorul lor, din cauza dificultatii de a-si gasi un loc de munca demn, sau pentru ca l-au pierdut, sau pentru ca acela pe care il au acum este precar si nu este sigur".

Spania, tara in care Benedict al XVI-lea se afla intr-o vizita oficiala pentru a doua oara in mai putin de un an, are cea mai mare rata a somajului dintre tarile industrializate (20,89%). Tinerii sunt in special cei afectati, in randul persoanelor cu varste cuprinse in intervalul 16-24 de ani inregistrandu-se o rata a somajului de 46,1%.

Papa a insistat, totodata, asupra tinerilor credinciosi care sufera persecutii religioase si, cel mai adesea, "din cauza devalorizarii, discriminarii deschise sau latente" a crestinismului.

"Sunt indemnati sa se indeparteze de Hristos, privandu-i de semnele prezentei Sale in viata publica, reducand la tacere chiar numele Lui", a declarat papa, facand aluzie la legile care ii impiedica pe credinciosii din anumite tari occidentale sa expuna semne religioase in public.

Un milion de pelerini sunt asteptati, duminica, la mesa care va inchide aceasta editie a Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Benedict al XVI-lea considera ca "radacinile crestine profunde, foarte fecunde" ale Spaniei trebuie "sa ajute la depasirea dificultatilor pe care aceasta tara le traverseaza in prezent" si a salutat in acelasi timp mostenirea ei mistica si rolul ei misionar "la marginile lumii".

Cu putin timp inainte de a ajunge la Madrid, Benedict al XVI-lea a recunoscut, joi, ca au existat "abuzuri de-a lungul istoriei pentru a impune conceptul de adevar si de monoteism".

"Adevarul nu poate fi obtinut decat in libertate. Nu poate fi impus prin violenta", a spus Benedict al XVI-lea.

Totodata, suveranul pontif a pledat, joi, pentru o economie care sa privilegieze omul: "Omul trebuie sa se afle in centrul economiei. Acest lucru se confirma in actuala criza. Economia nu poate sa se masoare prin maximul de profit".

Mii de persoane au manifestat, miercuri seara, la Madrid, impotriva vizitei Papei si a costurilor ridicate necesare organizarii acesteia. Sase persoane au fost arestate in noaptea de miercuri spre joi, iar doi politisti au fost raniti in urma confruntarilor intre fortele de ordine si manifestantii impotriva papei de la Madrid.

Ciocnirile au izbucnit intre politisti si manifestantii impotriva Papei dupa ce fortele de ordine au retinut un manifestant care incerca sa le atace cu sticle. Spre sfarsitul serii, scutierii au indepartat din Puerta del Sol si ultimii manifestanti, ocupand pozitii in mai multe zone din piata.

Sute de pelerini care participa la Zilele Mondiale ale Tineretului si care urmeaza sa se intalneasca joi cu Papa Benedict al XVI-lea, au intampinat manifestantii prolaicitate cu strigate ca "Traiasca Papa!", "Acest tineret este al Papei". Altii cantau "Aleluia", rugandu-se si bucurandu-se de muzica.

Tensiuni au aparut pe alocuri, manifestantii impotriva Papei strigand "Pederastilor, atentie la copii" sau "Papa este un nazist".

Sustinatorii laicitatii - 4.000, potrivit politiei - s-au adunat in cursul serii in spatele unei pancarte pe care scria "Din impozitele mele, 0 centi pentru Papa. Stat laic", raspunzand unui apel lansat de 140 de asociatii de aparare a laicitatii, crestini progresisti, militanti ai stangii sau pentru drepturile homosexualilor.

Ei au strigat sloganuri si au purtat pancarte cu cuvintele "Acest tineret nu este al Papei", "Stop, transfobie, sexism, homofobie", "Cerem un adevarat stat laic, libertatea de constiinta este un drept".

Papa Benedict al XVI-lea va fi intampinat la Madrid si cu o manifestatie in cursul careia numeroase persoane de acelasi sex se vor saruta, organizata de o asociatie de aparare a drepturilor homosexualilor si transsexualilor, dupa modelul evenimentelor flashmob care au avut loc la vizita precedenta in Spania a Suveranului Pontif, in noiembrie 2010.

Spania, unde casatoriile intre persoanele de aceleasi sex au fost legalizate in 2005 de un guvern socialist, este una dintre tarile in care traditia catolica inregistreaza cel mai puternic recul, in fata puternicelor curente laice, fapt ce a atras condamnari ferme din partea Vaticanului.

Explicatie foto: Papa Benedict al XVI-lea , dand mana cu prim ministrul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero. In spate, presedintele Spaniei, Juan Carlos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri