Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, presedintele Basescu a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, scrie Mediafax.

Camera Deputatilor, forul decizional in privinta acestui proiect, a adoptat in 18 februarie legea, admitand in parte obiectiile presedintelui din cererea de reexaminare a acestui proiect.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, in plen, ca este o lege foarte buna si ca a profitat de cererea de reexaminare a presedintelui pentru a simplifica si mai mult procesul de vanzare a terenurilor aflate in extravilan.

"Cu alte cuvinte, cetateanul care doreste sa vanda nu trebuie sa faca decat un singur drum la primarie unde trebuie sa mearga cu oferta pe care o are pentru vanzarea terenului respectiv, dupa care asteapta acasa, primaria ii va transmite acasa, pe cale postala, avizul pentru vanzare sau daca sunt alte probleme. Sub aspectul vanzatorului, procesul se simplifica si prin faptul ca nu se plateste niciun fel de taxa, totul revine in sarcina primariilor", a precizat Daniel Constantin.

El a spus ca se extinde dreptul de preemtiune si se da posibilitatea celor care sunt coproprietari si celor care sunt arendasi, dar si statului sa intervina.

"Statul a fost introdus in aceasta lege ca drept de preemtiuni pentru a interveni atunci cand situatia o va cere sau cand situatia va degenera intr-un fel sau altul", a spus Constantin.

El a mai aratat ca, odata cu cererea de reexaminare, se clarifica faptul ca sunt doua institutii care se ocupa cu piata financiara, una fiind ADS, cu rolul de a cumpara terenuri, si nu de a vinde, si va fi si o Directie in Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizului necesar pentru a reglementa piata funciara.

Potrivit celor adoptate de deputati, instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Vanzatorul inregistreaza, la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul, o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor. Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol intocmita conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, respectiv de documentele doveditoare prevazute in normele metodologice la prezenta lege.

In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare la sediul sau sau pe pagina de internet. Primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, dupa caz, un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare in termen de 3 zile.

Titularul dreptului de preemptiune trebuie ca in termenul de 30 de zile sa isi manifeste in scris intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.

Primaria va afisa, in termen de 24 ore de la inregistrarea acceptarii ofertei de vanzare, datele prevazute in normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afisare pe site catre structura centrala, respectiv, structurile teritoriale. In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta in scris intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege preemptorul, potential cumparator, si va comunica numele acestuia primariei.

In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege dintre acestia si va comunica numele acestuia primariei.

Daca un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior. Procedura se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile. La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemtorului.

Daca niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria despre aceasta.

Vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta.

Citeste si:

    Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

    Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

    "Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

    Citeste si:

      Ulterior, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionand ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane in aceleasi conditii in care romanii pot cumpara terenuri in statele UE.

      Potrivit presedintelui, instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie in privinta achizitionarii de terenuri agricole in Romania de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare in cadrul sistemul legislativ european.

      Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

      Sursa foto: MediafaxFoto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



      Setari Cookie-uri