Alba: cat costa mieii crescuti "natural" sau "ecologic"

In judetul Alba, unii crescatori de oi apeleaza la internet pentru a-si vinde mieii de Paste, incercand sa isi atraga clientii mai ales prin faptul ca animalele au fost crescute "natural" sau "ecologic". Astfel, cele mai importante site-uri de anunturi sunt pline de oferte postate de crescatori de animale din Alba care incearca sa isi vanda mieii pe internet.

Un crescator de animale din Oiejdea scoate la vanzare pe internet "miei frumosi crescuti in gospodaria proprie", intre 15 si 25 de kilograme, la pretul de 14 lei pe kilogram. Un crescator din Daia Romana incearca sa isi atraga clientii cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunturi, dar si cu faptul ca mieii sunt "hraniti natural", pretul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu si 20 de lei pentru carcasa.

De asemenea, un comerciant din Sebes vinde 15 miei despre care sustine ca sunt "ecologici" si pot fi pentru sacrificat sau pentru monta, pretul fiind de 12 lei pe kilogram, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune ca in judetul Alba sunt autorizate temporar noua centre de sacrificare a mieilor, in sapte localitati: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebes, Teius, Ocna Mures si Campeni, precum si cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor in Cugir, Vintu de Jos, Blaj, Mesentea si Ighiu.

In centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigura gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar dupa sacrificare carnea poate fi vanduta in pietele agro-alimentare, insa cu respectarea conditiilor de igiena si de pastrare. Potrivit sursei citate, in judetul Alba mieii se vand in aceasta perioada cu preturi intre 10 si 15 lei kilogramul in viu si 20-25 de lei sacrificat.

Arad: carnea de miel, la preturi mai mici decat in 2013

In Arad, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a autorizat o singura piata pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producatorii pot vinde carnea in hala din Piata Mihai Viteazu, in timp ce anul trecut exista un punct de comercializare si in Piata Catedralei.

Pretul afisat de catre comercianti este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decat anul trecut, cand carcasa de miel se vindea cu preturi cuprinse intre 28 si 30 de lei. In magazinele din Arad, preturile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse intre 27 si 30 de lei. Mieii vii pot fi vanduti in doar trei piete din judet, in localitatile Pancota, Beliu si Macea, pretul fiind cuprins intre 13 si 15 lei kilogramul.

Arges: preturi comparabile cu cele de anul trecut

In Arges, din cele opt abatoare care functioneaza in judet sapte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar in aceste conditii autoritatile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor.

Cele mai mari piete din municipiul resedinta de judet, Pitesti, unde exista si cea mai bogata oferta, sunt Ceair, Gavana si Smardan, pretul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins intre 23 si 25 de lei, in functie de cantitate, dar si de partea anatomica a animalului. Preturile sunt comparabile cu cele de anul trecut.

Bihor: 14 lei/kg, daca negociati

La Oradea, sacrificarea si comercializarea mieilor si iezilor are loc intr-o singura piata autorizata de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, iar pretul de vanzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif platit macelarilor pentru jupuire si transare.

Astfel, mieii si iezii se vand, de marti, in Piata Iosia din Oradea, unde pentru un miel vanzatorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasa din pret la 14 lei, exact ca anul trecut, acelasi pret fiind valabil si pentru vanzarea iezilor. Pe langa pretul achitat vanzatorilor, care sunt crescatori de ovine si de caprine din localitatile bihorene Nojorid si Bors, cumparatorii trebuie sa achite si macelarilor cate 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea si transarea unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied.
Comerciantii spun, insa, ca vanzarea merge mai slab decat anul trecut. "Stau de doua ore in piata si s-au vandut abia cinci miei pana acum. Anul trecut parca nu a fost la fel de slab", spune un crescator de oi din comuna Nojorid.

Anul trecut, preturile au fost la fel, iar in ultima zi, sambata, proprietarii animalelor au lasat din pret pana la 10 lei si chiar 9 lei pe kilogram, scadere care este de asteptat sa se intample si in acest an, in ultima zi inainte de Duminica Pastelui.

Bistrita: de la 10 lei

La Bistrita, mieii se vand cu preturi intre 10 si 12 lei kilogramul pentru un miel viu si cu 20 de lei kilogramul de carne. In Bistrita, mieii se vand in piata de gros de pe strada Tarpiului, unde Primaria amenajeaza in fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vand in orasele Nasaud, Beclean, Sangeorz-Bai. In magazine insa, preturile ajung pana la 27 de lei pentru un kilogram de carne.

Brasov: peste 20 lei

La Brasov, carnea de miel se vinde in pietele Star, Tractorul, Astra, Dacia si Bartolomeu, unde au fost amenajate spatii speciale, dar si in supermarketuri si hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la preturi cuprinse intre 23 si 28 de lei, la fel ca anul trecut.

In judet, carne de miel se comercializeaza in pietele din Sacele, Codlea, Fagaras, Rupea si Victoria. Brasovenii care prefera sa cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plati mai putin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, insa acestia vor fi nevoiti sa taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, in conditiile in care in Brasov nu exista locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii si nici pentru sacrificarea acestora.

"In judet au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paste, opt puncte de sacrificare, la care se adauga trei abatoare care functioneaza permanent pe tot cursul anului", a spus directorul DSVSA Brasov, Dorin Enache.

In fiecare piata din judet unde se comercializeaza carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifica daca produsele sunt conforme si nu prezinta pericol pentru populatie. "Au fost verificate toate abatoarele. Se verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare, dar si carcasele inainte de a fi comercializate catre populatie", a mai spus seful DSVSA Brasov. Carnea de miel comercializata trebuie sa aiba stampila sanitar-veterinara pe carcasa.

Bucuresti: preturi duble fata de unele zone din tara

Pretul carnii de miel in pietele bucurestene variaza intre 21 si 25 de lei pe kilogram, o punga de un kilogram, cu ogane si prapur pentru drob costa 20 de lei si tot 20 de lei este si pretul unui kilogram de drob.

La Piata Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel porneste de la 21 de lei si ajunge pana la 21,99 de lei, in functie de macelarie. La acelasi pret, clientii pot cumpara numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este si punga de un kilogram cu organe si prapur. La Piata Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei.

Tot in Sectorul 4, dar la piata din Aparatorii Patriei, exista un targ de miei si iezi vii, de unde clientii isi pot alege animalul, care este apoi taiat de catre vanzator, intr-un loc special amenajat, in apropierea tarcurilor. Mielul este cantarit dupa taiere si vandut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispusi sa negocieze, insa nu lasa preturile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.

Ciobanii, care sunt veniti din judetele Teleorman, Dolj si Ilfov, se declara multumiti de vanzare, mai ales ca au timp sa vanda destule animale pana de Paste.

Buzau: carnea de miel, mai scumpa decat in 2013

La Buzau, carnea de miel se vinde cu 23 de lei kilogramul, un singur loc, Piata centrala, fiind autorizat pentru vanzarea mieilor.

Marti este prima zi in care s-au vandut la Buzau miei sacrificati, pretul de pornire fiind de 23 de lei kilogramul carcasa, iar comerciantii spun ca au scumpit carnea de miel fata de anul trecut, cand un kilogram costa 18-20 de lei, intrucat s-a majorat taxa de piata.

Vanzatorii de miei sustin ca pana acum nu au prea avut cumparatori, lumea interesandu-se in prima faza de costuri si ca multi prefera sa cumpere direct de la ciobani din judet, care au preturi mai mici. Potrivit directorului adjunct al DSVSA Buzau, Ciprian Botezatu, anul acesta la Buzau vor fi sacrificati aproximativ 50.000 de miei.

Calarasi: cat costa mieii vanduti en-gros

In Calarasi, carnea de miel se vinde cu preturi cuprinse intre 20 si 25 de lei kilogramul. Cele mai cautate sunt carmangeriile si marile magazine. In judet, functioneaza patru abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor. Producatorii care au ferme de ovine in judetul Calarasi vand, en-gros, miei la pretul de 11 lei kilogramul in viu.

Cluj: de la 10 lei miel in viu

La Cluj-Napoca, mieii in viu se vand, incepand de miercuri, la Centrul AgroTransilvania Dezmir, apartinand de Consiliul Judetean Cluj, unde functioneaza un punct de sacrificare avizat temporar de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj.

Reprezentantii Centrului AgroTransilvania spun ca la punctul de sacrificare sunt adusi miei de catre diversi crescatori din judet, care cer un pret de 10 lei in viu si 25 de lei pentru carcasa. Un alt punct autorizat temporar pentru sacrificarea mieilor in Cluj-Napoca va functiona, de joi, in parcarea unui hipermarket din municipiu.

In total, in judetul Cluj, DSVSA a aprobat sapte puncte de sacrificare a mieilor, care vor functiona pana sambata. Astfel, miercuri s-au deschis cel de la Centrul AgroTransilvania si unul la Campia Turzii, joi se vor deschide hipermarketul din Cluj-Napoca, dar si puncte in Floresti, Gherla si Turda, iar vineri punctul din orasul Huedin.

Pe langa aceste puncte de unde se poate cumpara carne de miel mai ieftina, clujenii pot opta pentru aprovizionarea din supermarket-uri si hipermarket-uri, la preturi mult mai mari insa. Astfel, la un hipermarket din municipiu kilogramul de carne de miel costa intre 28,99 de lei carcasa si ajunge pana la 54,99 de lei pulpa de miel, in timp ce la altul un kilogram de carne de miel - partea anterioara, cu cap - costa 20 de lei si ajunge la 30 de lei pentru kilogramul de carne din partea posterioara.

Constanta: "Pretul corect la carnea de miel"

Constantenii pot cumpara carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, in cele mai mari piete din municipiu - pietele Grivita, Tomis III si Pescarus, unde au fost amenajate zone speciale pentru cei 55 de producatori inscrisi intr-un program lansat de primarie - "Pretul corect la carnea de miel". Producatorii care merg in aceste piete au posibilitatea sa scada chiar pretul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.

De asemenea, in Piata Pescarus a fost amenajat un punct de sacrificare unde oamenii vin, vad mielul, il aleg, iar intr-o incinta din apropierea tarcurilor, sub autorizarea DSV, animalul este sacrificat. In afara celor trei piete din municipiul Constanta unde se aplica programul "Pretul corect", in celelalte aflate in administrarea Directiei Piete fiecare producator poate fixa pretul dorit. Aici, pretul unui kilogram de carne poate urca pana la 27 de lei.

Cat costa carnea de miel in Covasna

In judetul Covasna, sacrificarea mieilor se face in doua abatoare, iar carnea de miel va putea fi cumparata cu 20-25 de lei kilogramul, acelasi pret ca anul trecut. Directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor (DJSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor, apreciaza ca, in acest an, in judet vor fi sacrificati aproximativ 20-25.000 de miei.

Citeste si:

In Piata Centrala din municipiul Sfantu Gheorghe, carnea de miel se va vinde incepand de joi, cu 20-25 de lei pe kilogram, la acelasi pret ca anul trecut.

Cat costa carnea de miel in Dambovita

La Targoviste, carnea de miel este vanduta cu 25 de lei kilogramul, in pietele autorizate, care au zone pentru comercializarea carnii si care, de asemenea, sunt supravegheate de medici veterinari.
In judetul Dambovita, nu exista niciun abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, iar in aceste conditii autoritatile din domeniul sanitar-veterinar au emis autorizatii pentru infiintarea a cinci centre de sacrificare a mieilor, la care au acces numai crescatorii de animale. Toate cele cinci centre sunt supravegheate de un medic veterinar.
Carnea de miel care se vinde in supermarketurile din Dambovita este sacrificata in abatoare din alte judete.

Cat costa carnea de miel in Dolj

Craiovenii pot cumpara carne de miel din Hala de Carne a Pietii Centrale, unde un kilogram de carne se vinde cu 22 de lei. Cumparatorii care doresc sa isi aleaga singuri mielul sacrificat, pot merge in zona fostei Piete Chiriac, singurul punct de vanzare si sacrificare a mieilor din Craiova autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar.

Incepand de luni, mai multi ciobani din judetele de sud ale tarii au venit in aceasta zona a orasului, cu zeci de miei la vanzare. Ciobanii vand kilogramul de miel in viu cu 13 lei, iar, la cerere, animalele pot fi sacrificate intr-un spatiu special amenajat. Cumparatorii care doresc si sacrificarea mieilor mai trebuie sa plateasca 17 lei.

Cat costa carnea de miel in Gorj

In judetul Gorj este un singur abator autorizat, in localitatea Dragutesti, in apropiere de Targu Jiu. In Piata Centrala din Targu Jiu, un kilogram de miel se vinde cu 25 de lei, iar marti au inceput taierile de animale in locuri special amenajate in acest sens. Aceste spatii sunt in Targu Jiu, Motru, Novaci si Rovinari.

Potrivit sefului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuta, medicii veterinari vor putea examina la Targu Jiu pana la 2.000 de miei sacrificati pe zi, acesta mentionand ca in cazul in care va ploua, taierea mieilor va fi sistata pentru a se evita eventuale probleme de siguranta alimentara. Comerciantii spun ca, din experienta anilor trecuti, oamenii vin sa cumpere carne de miel cu doua-trei zile inainte de Paste.

Cat costa carnea de miel in Harghita

In Harghita, mieii se vand la preturi cuprinse intre 10 si 12 lei kilogamul in viu si cu 26 de lei kilogramul de carne, urmand sa fie sacrificati peste 50.000 de miei. Dr. Pusok Laszlo de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Harghita afirma ca in judet au fost autorizate temporar doar doua puncte de taiere a mieilor, la Plaiesii de Jos si la Ocna de Sus. Miei mai pot fi sacrificati la abatoarele de capacitate mica din Gheorgheni si Ciceu, daca proprietarii acestora sunt de acord.

Din cauza numarului mic de abatoare autorizate, a conditiilor impuse pentru transportul si comercializarea mieilor taiati si a cheltuielilor mari de transport pana la Miercurea Ciuc, crescatorii de ovine din Harghita prefera sa vanda mieii vii in alte judete sau sa ii exporte.

"Asa se intampla in bazinele Cristur, Odorhei si Gheorgheni, unde se cumpara mieii vii direct de la ciobani. Pana acum s-au vandut cateva mii de miei pentru Italia, avem cereri si din alte tari, iar cateva zeci de mii au plecat in alte judete din tara. Au venit de la diferite firme, au incarcat animalele si au plecat, iar crescatorii au scapat de cheltuielile de abatorizare, de costul transportului pana la Ciuc - va inchipuiti ca din nord, de la Tulghes, si pana la Miercurea Ciuc sunt cam 140 de kilometri - si de cheltuielile pentru inchirierea tarabei", explica presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Harghita, Bandi Zoltan.

In piata agroalimentara din Miercurea Ciuc erau, la inceputul saptamanii, doar trei vanzatori care comercializau carcase de miel aduse din judetul Mures, cerand 26 de lei/kilogram. Ei sustin ca jumatatile si sferturile de miel se vand cel mai bine, "din cauza ca oamenii nu mai au bani de unul intreg".

Specialistii de la DSVSA afirma ca vanzarea mieilor la piata incepe, de regula, miercuri si ca pana la sfarsitul saptamanii pretul va scadea la 22-23 de lei/kilogramul de carne de miel. Anul trecut, pretul de pornire la miei a fost de 28-30 de lei/kilogram la carcasa si a scazut pana la 23 de lei kilogramul inainte cu o zi de Pastele catolic, la sfarsitul lunii martie. La Pastele ortodox, care a fost cu aproape cinci saptamani mai tarziu, mieii s-au vandut cu aproximativ 20 de lei/kilogram.

Cat costa carnea de miel in Hunedoara

In judetul Hunedoara, sapte puncte de sacrificare a mieilor au fost autorizate, existand un singur abator specializat unde pot fi sacrificati miei. Potrivit sefului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, cele sapte puncte temporare de sacrificare a mieilor functioneaza in Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orastie, Petrosani si Vulcan.

In pietele din Deva, pretul unui kilogram de miel taiat este 28 de lei, dar comerciantii spun ca el poate fi negociat in functie de cantitatea cumparata. "Cerem 28 de lei pe kilogramul de carne de miel proaspat, verificat sanitar. Tot atat am cerut si anul trecut. Mai lasam ceva din pret pentru cei care iau cantitate mai mare. N-am prea vandut pana acum, dar e timp pana la Paste", spune un vanzator, Dorel Bota.

Chiar daca fata de supermarket, unde kilogramul de carne de miel este 32 de lei, carnea din piete este mai ieftina, cumparatorii sunt putini. Hunedorenii sustin ca prefera sa mai astepte pana la sfarsitul saptamanii, "poate mai scade pretul". Comerciantii de carne de miel vor ramane in spatiile special amenajate din judet pana sambata.

Cat costa carnea de miel in Iasi

Cele mai mari puncte de desfacere de unde iesenii pot cumpara carne de miel sunt pietele Nicolina, piata de animale Tatarasi si Alexandru cel Bun, unde exista abatoare autorizate sanitar-veterinar si unde pretul unui kilogram este cuprins intre 20 si 25 de lei.

Cat costa carnea de miel in Mehedinti

Autoritatile sanitar-veterinare din Drobeta Turnu Severin au autorizat provizoriu un singur spatiu pentru sacrificarea mieilor, in conditiile in care in Mehedinti exista un singur abator autorizat, aflat la 40 de kilometri distanta de municipiul resedinta.

Targul Veterani din Drobeta Turnu Severin a fost deschis luni, sub supravegherea medicilor veterinari, un kilogram de carne de miel costand 20 de lei. Cei aproximativ 50 de fermieri care au venit cu miei la targ vor mai lasa la pret, cel mai probabil, pe masura ce se apropie Pastele, la fel cum s-a intamplat si anii trecuti, cand, in ultima zi de vanzare, un kilogram de carne de miel s-a vandut cu 16 lei.

Cat costa carnea de miel in Mures

In Piata Cuza Voda din Targu Mures, singura autorizata in municipiu pentru comercializarea mieilor vii, erau expusi spre vanzare, marti dimineata, peste 40 de miei, adusi de sase comercianti, pretul cerut in general fiind de 13 lei pe kilogram. Putini dintre cei care au trecut sa vada au si cumparat insa.

Directorul economic al Administratiei Pietelor din Targu Mures, Vasile Filimon, spune ca luni, cand s-a deschis punctul de comercializare a mieilor vii, primul pret a fost similar cu cel de anul trecut, de 14 lei pe kilogram, in viu, dar a mai scazut ulterior.

In general, oamenii cumpara miei pentru sacrificare in zilele de joi si vineri, iar pretul scade apoi, spre sfarsitul perioadei. Anul trecut, a ajuns, in sambata dinaintea Pastelui, chiar la 10 lei pe kilogram, in viu.

Cat costa carnea de miel in Prahova

Cei mai multi dintre producatori au inchiriat spatii pentru vanzarea mieilor la Halele Centrale din Ploiesti, unde este cel mai mare aflux de cumparatori. Saptamana trecuta, in aceasta piata, pretul unui kilogram de carne de miel a fost de 22 de lei, insa de luni pretul a crescut la 25 de lei. Carne de miel se vinde si in supermarketurile din judetul Prahova, care au in oferta "sfert anterior de miel" la pretul de 20 de lei kilogramul.

Cat costa carnea de miel in Valcea

La Hala Centrala din Ramnicu Valcea, cea mai mare piata din oras, pretul unui kilogram de carne de este de 25 de lei. Cei care vor sa cumpere miel viu pot merge in piata amenajata special la periferia orasului, in parcarea din fata strandului Ostroveni, unde cumparatorii au posibilitatea de a alege mielul si de a astepta ca acesta sa fie sacrificat de ciobani la fata locului, in conditii de igiena, intrucat piata, amenajata doar pe perioada dinaintea sarbatorilor de Paste, este avizata din punct de vedere sanitar-veterinar.

Cele doua piete concentreaza cel mai mare numar de producatori si de vanzatori de miei, insa carne de miel se vinde, la preturi similare, si in carmangerii sau in magazinele din municipiu care detin raioane de carne.

Cat costa carnea de miel in Sibiu

In municipiul Sibiu, carnea de miel costa 25 de lei kilogramul, la fel ca anul trecut. In pietele din oras, sectoarele de carne sunt pline de carne de miel, insa producatorii se plang ca nu prea exista cumparatori. "Carne avem berechet, dar nu prea are cine o cumpara. Pretul este la fel ca anul trecut, insa puterea de cumparare este mica. Vom taia miei in functie de cerere, ca doar nu o sa ramanem cu ei", spune unul dintre producatorii care vand carne de miel in Piata Cibin din Sibiu, cea mai mare piata agroalimentara din oras.

Presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, Marcel Andrei, afirma ca 70 la suta din carnea care se vinde in pietele din oras provine de la miei din rasa turcana romaneasca, restul fiind miei de tigaie, dar si metisi din diferite rase de carne. "Deocamdata nu prea se vinde. In zilele de miercuri si joi asteptam o crestere a vanzarilor, lumea cumparand cel mai mult in zilele de dinaintea sarbatorilor", spune Marcel Andrei.

Potrivit specialistilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu, in judetul Sibiu se vor sacrifica circa 35.000-40.000 de miei, cea mai mare parte in gospodarii, pentru consumul propriu.

"Estimam ca pentru vanzarea la piata nu se vor taia mai mult de 6.000-7.000 de miei, restul fiind pentru consumul propriu, in gospodarii. Piata este aprovizionata cu carne, nu vor exista probleme din acest punct de vedere", afirma Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al DSVSA Sibiu. Potrivit acestuia, trei centre de sacrificare a mieilor sunt autorizate in judetul Sibiu, in municipiul Sibiu, la Medias si Rasinari.

Cat costa carnea de miel in Suceava

In municipiul Suceava, exista o singura hala amenajata pentru comercializarea mieilor, amplasata in piata agroalimentara centrala, unde carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul, fata de 18-20 de lei cat era pretul anul trecut. Luni, au fost vanduti toti cei 30 de miei care au fost adusi pentru a fi comercializati.

In mai multe localitati rurale din apropierea Sucevei, kilogramul de miel se vinde, de crescatori, in carcasa, cu preturi intre 12 si 15 lei, in functie de greutatea mielului. In judet sunt noua abatoare de capacitate mare si mica, dar au fost autorizate temporar inca trei puncte pentru sacrificarea mieilor.

"Spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor functiona numai in perioda 11 - 19 aprilie si trebuie sa asigure respectarea conditiilor de igiena, sanatate si bunastare in timpul sacrificarii, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) si de eliminare a deseurilor, conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare", a declarat medicul veterinar Vasile Semeniuc de la DSVSA Suceava.

Cat costa carnea de miel in Timis

La Timisoara, mieii se vand in doua piete: Piata Badea Cartan si Piata Iosefin. Pretul la carnea de miel este cuprins intre 23 si 25 de lei kilogramul, fiind similar cu cel de anul trecut. Cei care comercializeaza carne de miel spun ca oamenii deocamdata nu se inghesuie sa cumpere, ci mai mult se intereseaza de preturi. Mieii vii pot fi cumparati, in cele doua piete din Timisoara, incepand de marti, cu preturi ce pornesc de la 15 lei pe kilogram.

Cat costa carnea de miel in Vaslui

Pretul kilogramului de miel este de 25 de lei la Vaslui, ca si anul trecut, insa la inceputul saptamanii in Piata Traian din oras se afla un singur comerciant. In aceste conditii, cei care vor sa cumpere miel trebuie sa faca comanda la acesta cu o zi inainte, mielul fiind adus apoi in functie de cerintele clientului. Reprezentantii Pietii Traian sustin ca numarul comerciantilor de miei ar putea creste spre sfarsitul saptamanii, avand in vedere ca populatia doreste sa cumpere carne proaspata in ajunul Pastelui.

In judetul Vaslui, trei abatoare sunt autorizate pentru sacrificarea mieilor care se vand in piete, doua in municipiul Vaslui si unul in Husi. In plus, Directia Sanitar-Veterinara a aprobat functionarea a doua puncte temporare de sacrificare a mieilor in pietele din Barlad si Husi.

Cat costa carnea de miel in Vrancea

Focsanenii vor putea cumpara carne de miel din Piata Obor, unde a fost amenajat singurul spatiu pentru sacrificarea animalelor din oras. Un kilogram de carne de miel costa 25 de lei, iar un kilogram de miel viu se vinde cu 11-12 lei. In judetul Vrancea, sunt patru abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde pot fi sacrificati miei.

Anul trecut, potrivit evidentelor DSVSA Vrancea, in spatiul temporar amenajat pentru sacrificarea mieilor de la Piata Obor din Focsani au fost sacrificate 720 de animale, iar in spatiul similar realizat in comuna Gologanu, alte 32 de animale. Cele mai multe animale care au ajuns pe tarabele din Focsani au fost sacrificate la abatorul din Homocea - 2.893 de miei.

Sursa foto: Miei/Shutterstock.com