Imre Szocs a debutat in zootehnie in urma cu zece ani, avand pe atunci o mica ferma de familie in care crestea trei vaci pentru productia de lapte. Dupa ce a investit peste 60.000 de euro in aceasta afacere a ajuns in prezent sa creasca peste 100 de animale, dintre care 45 de vaci furnizeaza aproximativ 700 de litri de lapte zilnic.

Toti cei cinci membri ai familiei Szocs din comuna Cornesti, judetul Mures, lucreaza in ferma de dimineata de la ora 5.30 si pana seara tarziu. Imre Szocs, 45 de ani, a decis a faca pasul de la o ferma mica, de numai 3-4 capete, la o investitie mai mare, astfel ca in prezent gestioneaza un efectiv de 100 de capete, dintre care 45 de vaci furnizeaza zilnic in jur de 700 de litri de lapte. Vacile apartin raselor Baltata Romaneasca si Holstein. Pe langa acestea, in ferma sunt in prezent si 40 de vitei, dintre care doar junincile vor fi pastrate, taurasii urmand sa fie vanduti.

“Am cumparat doar cateva exemplare de Holstein de-a lungul timpului, restul provin din ferma proprie. Un exemplar de Holstein poate fi cumparat cu pana la 2.000 de euro. Am in plan sa ma extind cu afacerea, ferma mai poate gazdui in forma actuala inca 30-40 de exemplare”, spune fermierul.

Ferma este dotata cu opt posturi de muls si un tanc de racire al laptelui, cu o capacitate de 1.000 de litri. Cantitatea de lapte este preluata integral de catre producatorul de branzeturi Hochland pentru a fi utilizata in fabrica din Sovata, unde compania produce cascaval si branza cedar. Investitiile realizate in ferma au fost suportate din fondurile proprii ale familiei Szocs.

“Nu am apelat la banci si nu am accesat fonduri europene, pentru ca nu am timp sa alerg dupa hartii. Tot ce am facut am facut din banii nostri. Este greu, insa este o afacere care ne asigura traiul decent. Subventiile sunt platite la timp, ce ne-ar ajuta foarte mult ar fi o corelare corecta si stabila a pretului laptelui cu cel al benzinei. Combustibilul se scumpeste in permanenta, iar pretul laptelui ramane neschimbat. Nu renteaza”, explica Imre Szocs.

Ferma vaci

Necesarul de furaje este asigurat tot din cadrul fermei, familia Szocs detinand si o suprafata de teren de 100 de hectare de pasune.

In comuna Cornesti mai exista doua ferme de vaci care furnizeaza lapte, insa acestea nu au incheiat un contract cu un procesator. Contractul cu Hochland este renegociat anual, pretul oferit avand o evolutie usor ascendenta in ultimii ani.

“Piata romaneasca se bazeaza pe raportul dintre cerere si oferta, fata de strainatate unde exista o bursa a laptelui. Noi consideram ca oferim un pret corect pentru laptele colectat si o relatie de business pe termen lung”, sustine Csaba Mozes, milk supply manager Hochland Romania.

Producatorul de branzeturi colaboreaza cu 230 de fermieri localizati in special in zona Tarnavelor, la o distanta de maxim 170 de km de cele doua unitati de productie pe care le detine la Sovata si Sighisoara. De la aceste ferme, unde cresc aproximativ 9.000 de capete, Hochland colecteaza zilnic in jur de 100.000 de litri de lapte. Compania a demarat in anul 2009 un program de investitii, consiliere si dezvoltare a fermelor cu care colaboreaza.

Penultimul loc la consumul de lapte

Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111). Pe plan local exista circa 780.000 de ferme de lapte, dintre care 85% sunt mici afaceri de familie care graviteaza in jurul a cel mult trei vaci de lapte. In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).

Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana cu un consum de lapte in sistem industrializat de doar 100 de ml pe zi sau mai putin de o jumatate de cana. Primele tari in clasament sunt Irlanda (396ml/zi/persoana), Finlanda (341ml/zi/persoana), Suedia (251ml/zi/persoana) si Spania (245ml/zi/persoana).

Cei mai importanti jucatori din industria lactatelor, estimata la 800 de milioane de euro, sunt Danone Romania, Albalact, FrieslandCampina, Hochland si Delaco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri