Dupa ce in ultimele luni Rusia a taxat dur producatori de vin si fructe din Republica Moldova si Ucraina pentru ca au inclinat balanta mai mult spre Uniunea Europeana, saptamana aceasta masurile restrictive au vizat si Romania, fiind afectate exporturile de bovine si carne de vita.

Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a dispus interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine" (boala vacii nebune). Interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

In replica, presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului. "Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu.

Ferma de vite

La randul sau, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, considera ca acuzatiile venite din partea Rusiei sunt “total false”, invocand actualul context geopolitic. “Dupa ulima monitorizare realizata de autoritatile sanitare europene si mondiale Romania a iesit ca una dintre tarile cu riscul cel mai mic pentru boala vacii nebune. Mai mult, taranii nostri cresc vacile natural, pe pasuni. Consider ca este o decizie cu substrat politic, in conditiile in care Romania nu a mai exportat carne in Rusia de cel putin zece ani”, argumenteaza Franc.

Piata bovinelor din Romania se afla pe un trend descendent in ultimii ani, fermierii renuntand la 600.000 de capete de animale. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovaci (25%), potrivit datelor Euromonitor. In prezent, efectivul total de bovine nu depaseste un milion de capete. Romania exporta vitei cu o greutate de pana in 200 kg, 70-80% dintre acestia ajungand in tari precum Olanda, Italia, Croatia, respectiv animale pentru sacrificare in Austria, Italia si Ungaria.

Ce mesaje de amenintare au mai venit de la Moscova anul acesta

In luna mai, Romania a solicitat CE marirea contingentului de produse importate din Moldova, in principal mere, deoarece statul vecin a luat in calcul existenta unor repercusiuni din partea Rusiei si imposibilitatea de a mai exporta mere pe piata ruseasca. O masura la fel de dura a fost luata impotriva producatorilor de vin din Republica Moldova in septembrie 2013, cand rusii au interzis importurile pe motiv ca ar fi fost contaminate chimic. Autoritatile de la Chisinau si producatorii de vin sustin ca embargoul este de natura politica.

Masura luata de Guvernul de la Moscova a trezit amintirile embargoului impus de rusi in 2006, care a falimentat la momentul respectiv peste 100 de producatori de vin si a redus vanzarile cu circa 200 de milioane de dolari.

Cirese

Mai mult, acordul de asociere economica semnat la finalul lunii iunie de Republica Moldova, Ucraina si Georgia cu Uniunea Europeana va avea "consecinte grave", a avertizat un diplomat rus de rang inalt. Aceasta decizie vine sa alimenteze situatia deja tensionata dintre Rusia si Ucraina. Degradarea relatiilor in ultimii ani a fost antrenata de o scadere considerabila a schimburilor comerciale intre cele doua tari care a agravat dificultatile cu care se confrunta economia ucraineana, aflata aproape permanent in recesiune de peste doi ani. Rusia si UE reprezinta fiecare cate un sfert din schimburile comerciale ale Ucrainei.

Pentru acest an, Rusia a pregatit masuri restrictive pentru producatorii de fructe ucrainieni, care au livrat anul trecut 25% din necesarul statului rus. Astfel, in acest an fructele din Ucraina au fost inlocuite de produse din Turcia, Romania si Georgia, astfel incat livrarile din aceste tari se vor dubla. Piata ruseasca ramane una dintre cele mai mari pentru producatorii de capsuni sau cirese. Numai anul trecut, Rusia a importat din Romania 2.000 de tone de cirese, dublu fata de 2012.

Sursa foto 2: Cirese, Shutterstock.com

Sursa foto: Conflict economic, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri