In perioada 2014 - 2020, vor fi disponibile aproape 10 miliarde de euro pentru investitii in agricultura, iar de la depunere proiectelor pana la contractare vor trece doar maxim trei luni, spune directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa

Nicolae Popa a spus, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca pentru noul program de finantare 2014 - 2020 Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va avea la dispozitie aproape 10 miliarde de euro, respectiv 8,1 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, la care se adauga 20 la suta cofinantarea nationala, transmite corespondentul Mediafax.

"Suma pe care o avem disponibila este de 8,1 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea nationala de 20 la suta, deci undeva in jur de 10 miliarde de euro avem la dispozitie pentru finantarea investitiilor din agricultura”, a spus Popa. Potrivit acestuia, procedura de depunere, evaluare si contractare a proiectelor se va simplifica, iar de la evaluare pana la contractare vor trece maxim trei luni.

Conform directorului adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, inclusiv la contractare s-a simplificat procedura, respectiv nu se mai cere o scrisoare care sa ateste cofinantarea, care intarzia contractarea. Astfel, a spus Nicolae Popa, beneficiarii vor avea posibilitatea sa porneasca rapid achizitiile si sa parcurga ceilalti pasi pentru realizarea investitiilor.

"Va fi valabil pentru toate cele 11 masuri pe care le avem in programul 2014 - 2020, pornind de la dezvoltarea si modernizarea fermelor agricole, procesarea produselor agricole, infrastructura rurala, drumurile forestiere, drumurile agricole si irigatiile, instalarea tanarului fermier, fermele familiale, fermele mici. Pentru fermele familiale, ministerul asigura cofinantarea prin creditarea de catre minister cu rambursabilitate in 10 ani, iar pentru masura 312 infiintarea IMM-urilor in mediul rural o parte din suma respectiva, avem 250 de milioane de euro, 100 de milioane de euro vom da pentru acele IMM-uri care se vor infiinta in mediul rural de cei care vor infiinta de cei care desfasoara si o alta activitate agricola si care primesc 70.000 nerambursabil, iar 150 de milioane de euro ramane pe varianta clasica in care omul isi infiinteaza o afacere si primeste 200.000 de euro. Eu zic ca in programul 2014 - 2020 pentru tineri, pentru cei cu ferme mici, pentru cei care vor sa infiinteze microintreprinderi are cateva avantaje extraordinar de mari”, a afirmat Popa.

Cititi si povestea unor investitori in agricultura, care au obtinut fonduri in competitii pentru startup-uri.

Sursa foto: Legume pe raft in supermarket, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri