Singura ferma piscicola cu sturioni din zona montana a fost amenajata in judetul Sibiu, la poalele Muntilor Fagaras,aproape 26 de tone de morun, nisetru, pastruga si alte specii adaptandu-se bine climatului. Fiecare peste va avea pedigree si va fi vandut pentru reproductie, pentru cateva mii de euro

Ferma a fost infiintata in 2002, la poalele Muntilor Fagaras, de doi oameni de afaceri din judetul Sibiu. Acestia aveau o pastravarie si au vrut, cu ajutorul specialistilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati, sa dezvolte si o acvacultura de sturioni.

Au populat ferma cu tot felul de specii - morun, nisetru, pastruga, polioden si nisetru siberian - si au investit enorm in ultimii 12 ani pentru ca pestii sa ajunga la maturitate. Toata evolutia fermei a fost urmarita de catre specialistii din Galati care au oferit consiliere, interesati de modul in care sturionii se pot adapta conditiilor de munte.

"Am zis ca interesant sa vedem ce realizari pot face in ape din acestea care sunt de o prospetime si o curatenie deosebita, comparativ cu apele din zona Calimani sau apele din zona de ses. Adica, practic, aici se poate obtiune un peste cu calitate superioara, dar nu stiam cum reactioneaza la temperatura. Vedem acum ca o parte din specii au dat satisfactie foarte buna, alte specii nu s-au adaptat foarte bine la aceste conditii. E vorba de pastruga, ca pastruga e o specie mai termofila. Stiam de la inceput ca se poate intampla lucrul acesta, dar acum am demonstrat asta”, a povestit, sambata, dupa una dintre vizitele la ferma, Neculai Patriche, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati.

In ferma sunt acum aproape 26 de tone de pesti, pe care proprietarii nu doresc sa-i vanda in comert pentru consum, ci urmeaza sa le intocmeasca pedigree pentru a fi vanduti pentru reproductie.

Neculai Patriche spune, potrivit Mediafax, ca acum urmaza perioada cea mai grea pentru cercetatori.

"De acum inainte urmeaza munca mai grea a cercetatorului de a marca si verifica fiecare reproducator si a-i face un pedigree, o carte speciala, ca sa se poata sti cat de performanta este generatia lui. Sigur ca, la cati sunt, se vor reduce. O parte din ei vor fi cu performanta ridicata, altii cu performanta medie si cu performanta mai mica. Sa speram ca acestia nu vor ajunge in tigaie pana la urma”, spune directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati.

Intrebat la cat poate ajunge pretul unui astfel de exemplar in Romania, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura Galati spune ca inca nu s-a dezvoltat o piata in acest domeniu, dar poate fi vorba despre cateva mii de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri