TCE 3 Brazi, detinuta de Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a intrat in faliment, dupa ce instanta a admis miercuri cererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei, care a avut in ultimii sase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat si datorii de 30 milioane euro.

"Admite cererea debitorului. In temeiul art. 107 alin. 1 lit. A. a) din Legea privind procedura insolventei; Dispune inceperea procedurii falimentului debitorului T.C.E. 3 BRAZI S.R.L., prin procedura simplificata. In temeiul art. 107 alin. 2 din Legea privind procedura insolventei, desemneaza, in calitate de lichidator judiciar provizoriu, pe LD EXPERT GRUP IPURL, cu un onorariu provizoriu de 8% din operatiunile de lichidare, care va indeplini atributiile prevazute de art. 25. In temeiul art. 107 alin. 2 din Legea privind procedura insolventei, Dispune dizolvarea societatii si ridicarea dreptului de administrare al debitorului", se arata in decizia Tribunalului Neamt, citata de Mediafax.

Firma a cerut in luna iunie falimentul la tribunalul Neamt, iar instanta a admis cererea pe data de 10 septembrie. Instanta a fixat termenul maxim de predare a gestiunii catre lichidator la 22 septembrie, iar data limita pentru verificarea creantelor, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie.

Contactat de Mediafax, Culita Tarata a afirmat ca are probleme de sanatate si ca nu stie ce se intampla cu firma. "Urmariti si dumneavoastra portalul tribunalului si vedeti ce anunta acolo. Eu nu sunt la curent cu ce se intampla si nu stiu ce sa va spun", a declarat Tarata.

TCE 3 Brazi a lucrat in arenda, pana in urma cu doi ani, o suprafata de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei, fiind cel mai mare beneficiar al Agentiei Domeniilor Statului (ADS). In prezent, firma figureaza in arhivele ADS cu un debit de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro), suma provenita din resturi de plata la arenda in anii 2002-2007, la care se adauga penalitatile aferente.

Potrivit Ziarului Financiar, TCE 3 Brazi avea stabilita o arenda de 0,61 tone grau/hectar anual, la jumatate fata de cea din piata libera. Cererea TCE 3 Brazi vine la mai putin de doi ani de la momentul in care concesiunea celor 57.000 ha din Insula Mare a Brailei a ajuns la firma Agri-cost.

Intre Agricost si TCE 3 Brazi exista, potrivit ZF, de mult timp relatii de parteneriat, astfel ca Tarata, cel care a arendat terenurile in urma cu 12 ani, continua sa fie prezent aici. Agricost este controlata de Constantin Dulute, un apropiat al omului de afaceri Culita Tarata, iar directorul general al firmei este Lucian Buzdugan, acelasi sef al fermei din Insula Mare a Brailei din perioada in care exploatatia era oficial in portofoliul TCE 3 Brazi.

Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, TCE 3 Brazi a ajuns sa aiba in 2013 o cifra de afaceri de 88 milioane de lei si un profit net de 5,5 milioane de lei, dupa ce in 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei si profit net de 80,7 de milioane de lei, in 2011 - 400 de milioane de lei cifra de afaceri si aproape 50 de milioane de lei profit, in 2010 - 331 de milioane de lei cifra de afaceri si 52,2 de milioane de lei profit, in 2009 - 274 de milioane de lei cifra de afaceri si 3,6 milioane de lei profit, iar in 2008 - 285 milioane lei cifra de afaceri si profit net de 30 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri