Toti fermierii, nu doar cei cu terenuri in arenda, vor putea achizitiona terenuri agricole pana la intregirea unei suprafete de 1.000 hectare, cu un avans de 10% si credit garantat, conform unei ordonante de urgenta adoptate de catre Executiv, scrie Mediafax.

Actul normativ modifica OUG 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, modificarile aduse ordonantei au drept scop cresterea numarului de fermieri cu acces la facilitatile pentru achizitionarea de terenuri agricole. "Fermierii care aveau calitatea de arendasi puteau sa achizitioneze teren pana la intregirea unei suprafete de 1.000 de hectare cu un avans de doar 10%, urmand ca jumatate din diferenta sa poata fi acoperita printr-un credit, garantat de fondurile de garantare, iar jumatate prin teren. Prin extinderea bazei, dam posibilitatea tuturor fermierilor, tuturor celor care sunt inregistrati in sistemul APIA si beneficiaza de subventii, sa poata sa acceseze aceasta facilitate imediat, pentru ca exista solicitari la nivelul Ministerului Agriculturii, astfel incat sa putem sa consolidam exploatatiile agricole", a explicat ministrul Agriculturii.

Guvernul a modificat si OU 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale, astfel incat sa fie acoperite mai multe tipuri de pierderi de venit inregistrate de fermieri din diferite cauze natuerale, prin infiintarea unor fonduri mutuale. Un nou tip de astfel de despagubire vizeaza pierderile suferite de pe urma secetei, a aratat Constantin.

Printr-o alta modificare, Autoritatea de Supraveghere Financiara va fi implicata in procesul de acreditare, infiintare si derulare a mecanismelor prevazute de fondurile mutuale. Ordonanta adoptata de Guvern modifica, de asemenea, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si Legea fondului funciar, in vedrea inceperii de la 16 octombrie a platilor pentru Axa II din PNDR.

Sursa foto: Terenuri agricole, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri