"In ultimii doi ani s-au inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor de paine neagra (paine integrala, graham, de secara sau semialba). Oamenii au inceput sa fie constienti ca aceasta paine face bine organismului si o cumpara din ce in ce mai mult", a spus Popescu.

El estimeaza ca painea neagra, care a ajuns sa acopere 7% din piata painii, va ajunge anul viitor la o cota de 10%, reprezentand o crestere de peste 40 de procente.

Reprezentantul patronatului a aratat ca in alte tari din UE, consumul de paine neagra depaseste 20% din piata. "Inainte de 1989, in Romania se manca paine neagra, care era mai sanatoasa. Dupa aceasta perioada, la noi s-a nascut ideea ca nivelul de trai este dat de consumul de paine alba. In ultimii ani, insa, tendinta este de crestere pentru consumul de paine neagra, dupa cate observam din vanzarile noastre", a adaugat Popescu.

Citeste si:

Reducerea TVA la paine, produse de morarit si panificatie, de la 24% la 9%, care a intrat in vigoare de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scadere a evaziunii fiscale cu 20%, respectiv cu 200 milioane de lei, iar productia fiscalizata de faina si paine a crescut cu 19%, cu 280.000 de tone.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in privinta consumului de paine, arata datele AIB International. Astfel, un roman mananca in medie 97 de kilograme de paine pe an, mai exact 320 de franzele a cate 300 de grame. Topul este completat de Cipru (74 kg paine per capita), Belgia (67 kg per capita), Germania (57 kg), Danemarca (43 kg), Marea Britanie (14 kg). La nivel european media se situeaza in jurul a 61 de kilograme, respectiv 200 de paini. In 1989, un roman manca peste 430 de paini intr-un an, adica 130 de kilograme.

Dus rece: scaderea TVA la paine vine la pachet cu noi reguli de igiena

Dus rece: scaderea TVA la paine vine la pachet cu noi reguli de igiena

Sursa foto: Pixabay