"Incepand cu 1 noiembrie vom lansa pe piata mai multe sortimente de paine mai speciala, premium, care vor fi realizate dupa retete vechi de acum 30 de ani. Avand adaosuri de zahar, lapte si grasimi, aceste paini vor fi mai scumpe decat cele clasice. Retetele de paine de dinainte de 1989 erau mai bune si mai sanatoase decat cele de acum, erau mai naturale, pentru ca nu contineau amelioratori", a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria panificatiei Rompan si proprietarul unei fabrici de paine.

Noile tipuri de paine vor fi insotite de un certificat eliberat de Ministerul Agriculturii, care sa ateste ca respecta retetele vechi si ca nu contin amelioratori. Aurel Popescu afirma ca retetele vechi nu mai erau aplicate de multa vreme nici in cazul painii premium, iar laptele era inlocuit cu apa, sau untul cu margarina.

"Vom iesi pe piata cu paine alba, semialba, neagra sau cu cartofi, dar si cu paine cu secara. Vom reface si franzela Bucuresti, care pana in 1989 se gasea pe piata in Capitala. Era ca o bagheta lunga de 65 de centimetri si cantarea 400-500 de grame, si continea faina alba, drojdie, apa, sare, lapte, margarina si zahar", a afirmat oficialul patronatului.

Piata de morarit si panificatie este de aproximativ 1 miliard de euro anual. Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in privinta consumului de paine, arata datele AIB International. Astfel, un roman mananca in medie 97 de kilograme de paine pe an, mai exact 320 de franzele a cate 300 de grame. Topul este completat de Cipru (74 kg paine per capita), Belgia (67 kg per capita), Germania (57 kg), Danemarca (43 kg), Marea Britanie (14 kg). La nivel european media se situeaza in jurul a 61 de kilograme, respectiv 200 de paini. In 1989, un roman manca peste 430 de paini intr-un an, adica 130 de kilograme.

Dus rece: scaderea TVA la paine vine la pachet cu noi reguli de igiena

Dus rece: scaderea TVA la paine vine la pachet cu noi reguli de igiena