Investitorii din China nu au aratat niciun interes pentru sectorul agricol din Romania si nu au venit sa propuna investitii, nici sa cumpere ferme, asa cum anuntau autoritatile, a precizat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Si bunicul i-a asteptat vreo 50 de ani pe americani... N-a venit, draga, niciun fermier chinez sa se intereseze de agricultura romaneasca. Cei care au fost pe aici in vizite oficiale erau niste potlogari care au crezut ca iau ceva de pomana", a spus Baciu. El a afirmat ca, dincolo de declaratiile din urma cu cateva luni facute de oficiali romani si chinezi care au anuntat investitii chineze in Romania, nu s-a intamplat nimic concret, arata Mediafax.

"N-au venit nici sa propuna investitii, nici sa cumpere ferme romanesti. Nu s-a intamplat nimic concret", a adaugat oficialul LAPAR. Premierul Victor Ponta i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi, cu care s-a intalnit in urma cu o luna si jumatate la Beijing, sa investeasca in Romania in domenii precum agricultura, energia si infrastructura, subliniind ca ultimele doua sunt directii strategice de dezvoltare pentru tara noastra.

Guvernul, eforturi pentru intarirea relatiilor cu China

Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi ca anul trecut a avut loc la Bucuresti Forumul China - Europa Centrala si de Sud-Est, la nivel de prim-ministri, iar cu acest prilej Romania si China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pietei chineze pentru produsele agricole romanesti si posibilitatea importului de carne de porc si de bovine vii.

Si vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat in luna martie pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera ca acestia sa vina in vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.

Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari. El i-a asigurat pe investitorii chinezi ca Romania are un potential agricol foarte mare, o clima favorabila, suficiene surse de apa, specialisti in agricultura si personal muncitor, transmitand, ulterior, ca acestia sunt interesati sa investeasca in silozuri si in capacitati de procesare a produselor agricole.

Chinezii au avut suficient timp sa reflecteze, pentru ca, inca din 2010, Romania invita China sa investeasca in energie, infrastructura si agricultura. Reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri de atunci, au participat in iunie 2010 la un forum romano-chinez la Shanghai, unde au invitat companiile chineze sa investeasca in sectorul energetic din Romania, infrastructura si agricultura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri