Crescatorii de porci au fost nevoiti sa scada preturile cu peste 25% in ultimele doua luni, pierzand 20 de milioane de euro, dupa ce pe piata romaneasca a intrat carne la preturi mici practicate de producatori europeni care au pierdut contractele cu piata rusa, potrivit federatiei Pro Agro, scrie Mediafax.

"Pretul carnii de porc la producatorii romanui a scazut drastic in ultimele doua luni, din cauza preturilor de dumping practicate de producatorii europeni care au pierdut contractele cu piata rusa, in urma embargoului. Din pacate, aceste scaderi de preturi nu se regasesc si pe rafturile magazinelor", a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Acesta a explicat ca cele mai mari cantitati de carne provin de la firme din Olanda si Polonia. El a afirmat ca din acest motiv, producatorii de carne de porc au acumulat, in ultimele doua luni, pierderi "uriase". Patronatele din domeniu estimeaza ca aceste pierderi au ajuns depasit 20 de milioane de euro. "Perspectiva este ca producatorii sa ajunga la pierderi de peste 100 de milioane de euro in sase luni", a mai spus Jurconi.

Costin Badila, directorul general al unei ferme cu aproape 25.000 de porci, spune ca in ultimele doua luni producarorii romani au ajuns sa vanda carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, dupa ce in august pretul unui kilogram era de 7,5-8 lei. Acesta a aratat ca, in schimb, carnea din import ajunge pe piata romaneasca la preturi mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasa.

"Efectele vor fi pe termen scurt o lipsa de venituri pentru producatori, iar pe termen lung acestia vor incepe sa taie din scroafe pentru a reduce efectivele de animale. Multe ferme vor ajunge sa aiba probleme", a mai spus el.

Printr-o situatie similara trec si producatorii de carne de pui sau de lactate. Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, a declarat ca in a doua parte a anului exista o mare presiune pe scaderea preturilor la carnea de pui, care se suprapune si pe criza din Ucraina si faptul ca multa carne care mergea in Rusia ajunge si la noi. "Asistam la un fenomen relativ nou, se fac foarte multe importuri de carne de pui din UE de catre firme care se afla in insolventa si care nu mai platesc nimic la buget. Aduc carnea in Romania fara taxe vamale, o vand cu TVA la comercianti, dar pentru ca sunt in insolventa nu mai platesc nimic statului", a explicat el.

Si vanzarile de lactate produse in Romania au scazut in septembrie si octombrie cu 25% fata de perioada similara din 2013, pe piata intrand, dupa embargoul impus de Rusia, cantitati mari de lactate produse in UE, potrivit patronatului APRIL.

Sursa foto: Porcine, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri