Peste un milion de ovine au fost refuzate la export in uiltimele doua luni din cauza bolii limbii albastre si sunt blocate in ferme din intreaga tara, oierii pierzand astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federatiei Crescatorilor de Ovine Romovis.

"Oierii sunt blocati in ferme cu marfa ingrasata", a declarat agentiei Nicolae Cioran, vicepresedintele Romovis, potrivit Mediafax. El a explicat ca din cauza bolii limbii albastre, tarile arabe care cumparau ovine din Romania au interzis importurile. In aceste conditii, peste un milion de ovine au ramas nevandute in fermele romanesti.

"Toata marfa este blocata de la inceputul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea si calitatea de livrare, dar nu avem piata de desfacere. Iordania, Libia si Libanul au oprit importurile in ultimele luni", a adaugat Cioran.

Acesta a afirmat ca nici tarile unde exista probleme cu boala limbii albastre si care cumparau ovine din Romania, printre care Turcia, au sistat importurile. "Din pacate, in Romania nu pot fi folosite aceste animale, pentru ca nu se consuma asa de mult la noi. Trebuie sa cautam noi piete", a continuat reprezentantul crescatorilor de ovine. Oficialul federatiei spune ca o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram in viu si cantareste 35-40 de kilograme, estimand astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.

Peste jumatate din efectivele de ovine merg la export

Efectivele de ovine din Romania sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depasesc 5 milioane de capete. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie la conferinta Mediafax Talks about Agriculture ca crescatorii de ovine, care exportau in tarile arabe in aceasta perioada, au probleme din cauza bolii limbii albastre si trebuie sa caute noi piete externe.

Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau. Boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, si nu prin contact direct intre animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Nu exista tratament specific in acest caz, iar animalele pot trece prin boala si se pot vindeca in sapte-zece zile.

Pierderile economice sunt cauzate de despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuielile pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri