Gigi Dumbrava a cautat in Romania si Bulgaria gustul dulcetii de trandifiri “preparate de bunica” si l-a gasit tocmai in Tunisia, de unde a adus cinci butasi. S-a lovit de aclimatizare dificila, ceea ce a facut ca din primii 1.000 de butasi altoiti 90% sa fie pierduti. Antreprenorul a povestit pentru wall-street.ro ce presupune infiintarea unei astfel de plantatii si ce investitii sunt necesare.

Descopera mai multe afaceri profitabile din agricultura pe Raftul cu Afaceri.

Gigi Dumbrava are 48 de ani si activeaza in paralel in industria echipamentelor industriale, fiind proprietarul firmei Comforex, prin care comercializeaza generatoare de curent, pompe de adancime, masini de hidrosablare, echipamente pentru peisagistica, respectiv mentenanta produselor de acest gen.

Ideea unei afaceri cu trandafiri pentru dulceata a pornit de la lipsa acestui produs de pe piata. ”Ceea ce am gasit pe piata mi s-a parut ca este de slaba calitate. In anul 2010 a trebuit sa mergem in vizita la fratele meu in Suedia (este stabilit acolo de 25 de ani). Printre altele el isi dorea dulceata de trandafiri sa-si aduca aminte de gustul pe care il avea dulceata preparata de bunica. Atunci am constatat ca dulceata de pe piata romaneasca si de pe cea bulgara (am ajuns si la Balcic sa cautam dulceata de calitate) este mult sub nivelul celei pe care noi o stiam si acum ne-o doream. Printr-o conjunctura, in anul urmator, am ajuns in Tunisia unde, intamplator, am gasit trandafirul care avea aroma si consistenta celui pe care il cautam si nu il gaseam nicaieri (nu are nicio legatura cu trandafirul bulgaresc pentru dulceata)”, povesteste Gigi Dumbrava.

A adus in tara cinci butasi de trandafiri si a inceput inmultirea plantei. Din primii 1.000 de butasi altoiti a avut la inceput pierdere de 90%, aclimatizarea fiind foarte dificila. In prezent, plantatia de trandafiri ocupa circa 0,5 hectare, fiind situata in comuna Cobadin, din judetul Constanta, acolo unde antreprenorul mai detine o plantatie de zmeur (2 hectare) si o pepiniera de pomi fructiferi (3 hectare). Investitia initiala s-a situat in jurul a 9.000 de euro (irigatii, tratamente si mana de lucru).

“Plantatia de trandafiri inca este la stadiul experimental, deci nu am obtinut inca profit. Primul an in care a produs dulceata a adus circa 2.500 borcane a 330 grame. Tinta noastra este sa producem in 2-3 ani minim 10.000 borcane. In prezent, sunt circa 2.000 de butasi de trandafiri care vor produce optim peste 2-3 ani daca nu avem surprize meteorologice. Pentru a nu avea riscul "surprizelor meteorilogice" ar trebui sa infiintam o sera, dar nu este profitabil. Serele sunt foarte scumpe (peste 500.000 eur)”, spune Dumbrava.

Procesul prin care este obtinuta dulceata de trandafiri porneste cu recoltarea zilnica a petalelor, urmata de sortarea celor de o anumita consistenta si indepartarea impuritatilor (operatiune complet manuala). Apoi, petalele sunt spalate si intra in procesul de preparare. La final, dulceata este pusa in borcane, care sunt capsate si introduse in cuptor.

Pentru acest an antreprenorul estimeaza ca va produce circa 3.500-4.000 de borcane de dulceata de trandafiri. In plus, planurile vizeaza inmultirea a aproximativ 1.000 de butasi si participarea la cateva targuri de produse traditionale. Un borcan de dulceata costa 15 lei, produsele fiind comercializate in cateva locatii din Bucuresti printre care Bacania Veche si Bacania cu Suflet, intr-un magazin de produse traditionale din zona Stefan cel Mare si o locatie in Piata Matache.

Pe viitor Gigi Dumbrava ia in considerare exportul produselor in alte tari, insa pentru moment cantitatea produsa nu este considerabila, fiind necesare in acest sens minim 20.000 de borcane pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri