"Decizia de a reduce TVA la carne este foarte buna, dar daca reducerea taxei nu va fi facuta si pentru produsele din carne, evaziunea se va muta pe lantul final de productie", a declarat agentiei Mediafax Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

"Daca eu sunt procesator de carne si cumpar carnea cu TVA de 9% si apoi vand mai departe preparatul din carne cu TVA de 24%, nu voi fi interesat sa platesc taxe la stat. Voi prefera sa vand la negru salamul, fara sa-l declar", a explicat Jurconi.In urma reducerii TVA, incasarile la buget sunt estimate sa scada anul viitor cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.