Robert Rekkers, fostul CEO al Bancii Transilvania, face de cativa ani banking la firul ierbii, din pozitia de sef al Agricover Credit IFN, o institutie dedicata exclusiv finantarii agriculturii romanesti. El a declarat in emisiunea WALL-STREET 360 ca fermierii straini au acces mai usor la capital, dar nu sunt mai performanti decat cei romani.

Totusi, strainii care au cumparat teren agricol in Romania au reusit sa ridice nivelul productivitatii in toata tara, nivelul de profesionalism fiind si el comparabil cu cel din Occident. "In zona Transilvania-Cluj nu poti sa vorbesti despre suprafete mari. 500 de hectare langa Turda inseamna ca este un fermier foarte mare. In schimb, in judetele Ialomita, Calarasi, Giurgiu si in Banat sunt fermieri cu suprafete foarte mari si aici vedem un profesionalism comparabil cu ce se intampla in Europa de Vest", a declarat general managerul Agricover Credit IFN, la WALL-STREET 360.

Fermierii straini au acces la capital, dar nu pot sa spun ca un fermier strain este mai performant decat unul roman.

WALL-STREET 360, emisiune de business difuzata in fiecare zi la ora 12:30, analizeza o singura industrie in fiecare saptamana. Tema saptamanii in curs este finantarea in agricultura. WALL-STREET.RO organizeaza in 11 iunie o masa rotunda cu tema finantarii in agricultura. Inscrierile se fac in sectiunea dedicata conferintelor WALL-STREET.RO, iar participarea este gratuita.

Bancherul considera ca exista potential destul de mare de a face agricultura in Romania, exista si know-how, exista istorie si un interes foarte mare din partea fermierilor pentru a deveni mai profesionisti si a investi in business-ul propriu. "Romania poate depasi mult actuala productie in ceea ce priveste culturile mari, dar si in zootehnie sau la culturi speciale".

Sunt bucuros ca am oportunitatea de a merge pe teren, pentru ca vezi ceva real. Nu stau doar la birou si ma uit pe bilanturi.

In plus, Rekkers subliniaza ca finantarea sau dobanzile nu mai reprezinta probleme pentru fermieri, iar incepand cu iunie oferta de finantare va fi si mai mare, avand in vedere ca IFN-urile vor concura cu bancile pe zona de proiecte cu fonduri europene. "Bancile au avut un monopol in ceea ce priveste finantarea prin fonduri europene, dar incepand din iunie si IFN-urile vor putea accepta acest obiectiv de investitie drept colateral. IFN-urile devin concurenti deplini pentru banci in toate tipurile de finantare", spune Rekkers.

Se pot finanta start-up-urile in agricultura?

Rekkers explica ca, in general, bancile sunt reticente sa finanteze fermierii la inceput de drum. "Este important daca are educatie, daca are know-how, daca face parte dintr-o familie cu experienta, daca este legat de acest business", afirma bancherul. Pe de alta parte, banca va trece foarte greu peste criteriul gradului de indatorare al unui fermier.

"Putem sa finantam si un fermier foarte indatorat, dar trebuie sa stim unde a investit banii, cat de productiv si profitabil e".

Agricover Credit IFN ofera solutii de finantare pentru capital de lucru, pentru credite pe termen lung, pentru achizitie de input-uri, solutii pentru achizitie de terenuri sau utilaje. Totusi, 80% din finantari sunt credite pentru capital de lucru, care sunt legate de momentul recoltei. Produsul vedeta ramane, insa, capitalul de lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri