Autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, a declarat luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinand ca nu exista o evaluare precisa a efectelor secetei in agricultura.

Constantin a afirmat ca, probabil, fiecare fermier inregistreaza pierderi din cauza secetei la culturile de primavara. Culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a spus Constantin, scrie Mediafax.

De exemplu, la culturile de grau si orz, rezultatele sunt usor mai bune decat in 2014. Astfel, daca in anul 2014 productia medie de grau la hectar a fost de 3,64 tone, in 2015 este de 3,68 tone, iar cantitatea recoltata, potrivit celor mai recente date, este de 7,5 milioane tone, comparativ cu anul 2014, cand a fost de 7,4 milioane tone. De asemenea, la orz, productia medie la hectar a fost in acest an de 4,03 tone, in timp ce in 2014 a fost de 3,8 tone la hectar, cantitatea totala recoltata fiind de 1,05 milioane tone. Pentru rapita, productia la hectar a avut de suferit, inregistrandu-se o cantitate mai mica, de 2,36 de tone la hectar, comparativ cu 2,57 tone in anul 2014.

"Am inceput discutiile cu principalele organizatii de profil din sector, pentru a evalua in ce masura culturile, suprafetele insamantate, in special in aceasta primavara au fost afectate de vremea pe care o traversam in aceasta perioada si care, din pacate, probabil va continua si in toamna acestui an, riscand sa afecteze si campania de toamna. (...) Avem comisii care functioneaza pe langa prefecturi, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), aceste comisii in colaborare cu directiile agricole au facut o evaluare in perioada in care avem deja cultura pe teren. Evaluarea respectiva am primit-o de la majoritatea judetelor, dar nu este finala, ea probabil va fi finala odata cu incheierea campaniei de recoltat, pentru culturile care sunt cele mai afectate. Culturile de primavara, in special porumbul si floarea-soarelui, probabil vor fi afectate de seceta intr-un anumit procent. Vom incerca sa identificam, in functie de pierderile pe care le vor avea fermierii, sa identificam suprafetele respective, fermierii respectivi si pierderea pe fiecare fermier in parte, astfel incat sa intervenim cu despagubiri, in limita permisa de bugetul de stat si in functie de pierderile pe care le-a suferit fiecare fermier. Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferata prin Hotarare de Guvern in cursul lunii septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara, in functie de resursele financiare pe care le va primi Ministerul Agriculturii, sa fie si acordate aceste despagubiri", a spus Constantin.

In ceea ce priveste fermierii mari, avand in vedere ca valoarea despagubirilor ar trebui sa fie mai mare, trebuie notificata Comisia Europeana.

"Estimam ca raspunsul Comisiei Europene - pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat - va veni in cateva luni de zile, iar imediat dupa aceea vom acorda aceste despagubiri, dar cel mai probabil la inceputul anului 2016. Lucram la documentele pregatitoare, astfel incat sa notificam si sa solicitam si Comisiei Europene un ajutor, in speranta ca vom primi, Daca nu vom primi, exista deja un angajament al Guvernului pe cele doua scheme la care am facut referire”, a spus Constantin.

Discutiile dintre minister si agricultori au vizat si sistemul de irigatii

"In anul 2012 am pornit un program de irigatii care se va finaliza in anul 2020. Are o alocare record pentru perioada postdecembrista, sunt aproape 600 de milioane de euro fonduri europene din programele de dezvoltare rurala 2007-2013 si 2014-2020 puse la dispozitia fermierilor care s-au organizat in organizatii de utilizatori de apa. In prezent sunt proiecte de 128 milioane euro in implementare, aceste proiecte deservesc o suprafata de aproximativ 400.000 de hectare. Iar pentru perioada 2014-2020 am lansat deja sesiunea de primiri de proiecte pentru valori care depasesc 430 milioane euro. De asemenea, se refac 400.000 de hectare, pot fi irigate cu infrastructura care se reface. Chiar in anul 2015, din cele peste 430 milioane euro, 218 milioane euro sunt deschise si, m-a asigurat domnul Nica, se lucreaza la proiecte, astfel incat sa atragem cat mai repede aceste fonduri eurupene", a adaugat Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat totodata ca, probabil, fiecare fermier va inregistra pierderi, insa la culturile de primavara, nu la cele de toamna.

"Sunt pierderi, vremea afecteaza culturile, afecteaza agricultura si probabil ca, pe ansamblu, vor fi pierderi la fiecare fermier, dar pe culturile de primavara, si nu pe culturile de toamna. Facem tot posibilul astfel incat campania de toamna sa se deruleze in conditii bune. Am agreat impreuna cu fermierii ca pana la sfarsitul lunii august sa incercam sa acordam acele adeverinte pe baza carora sa poata sa inceapa sa-si contracteze creditele de care au nevoie pentru a incepe campania de toamna. Si vom face tot posibilul ca incepand din 16 octombrie sa platim avansul la plata pe suprafata care se cuvine din partea Comisiei Europene, asa cum am facut in ultimii trei ani", a mai spus oficialul.

La inceputul lunii august, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a declarat pentru MEDIAFAX ca seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va majora preturile produselor romanesti, in perioada urmatoare.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri