Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa aloce anual, timp de sapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigatii, infrastructura secundara putand beneficia de fonduri europene in valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit institutiei.

Fondurile europene, aferente perioadei de programare 2014 - 2020, vor fi alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
"Sprijinul va fi acordat investitiilor pentru infiintarea, extinderea si modernizarea infrastructurii de irigatii ai caror beneficiari vor fi fermierii constituiti in organizatii si federatii de organizatii de imbunatatiri funciare (OIF si FOIF). Investitiile vizeaza amenajarile interioare de irigatii apartinand OIF si FOIF si vor fi alocate fonduri europene in valoare de peste 430 mil. Euro. Pentru submasura 4.3 - a) irigatii, a fost lansata prima sesiune de primiri de proiecte, fondurile disponibile fiind de 218 milioane Euro. De asemenea, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii MADR are in vedere identificarea unei variante prin care sa se aloce anual suma de 145 mil. Euro, pe parcursul unei perioade de 7 ani", a comunicat ministerul, scrie Mediafax.

Reprezentantii ministerului nu au furnizat informatii cu privire la efectele secetei in agricultura, mentionand ca nu au fost inca centralizate datele din teritoriu la Centrul operativ pentru situatii de urgenta, organizat la nivelul institutiei. Seceta a afectat in special culturile de primavara, efectele fiind resimtite cel mai pregnant in judetele Galati, Botosani, Vaslui, Iasi, Arges, Bacau, Neamt, Suceava, Vrancea, Bihor, Salaj, Constanta, Teleorman si Olt.

Intrebati ce masuri va lua Ministerul Agriculturii in sprijinul fermierilor, oficialii institutiei au raspuns ca sunt luate in calcul reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proportional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul inregistrarii de pierderi de peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole, conform Codului Fiscal, operationalizarea fondurilor mutuale care sa preia riscurile de seceta si sa despagubeasca membrii utilizand surse financiare comunitare, posibilitatea acordarii unei scheme de ajutor de minimis pentru fermele mici si informarea UE privind acordarea unor ajutoare de stat in cazul fermierilor mari.

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, inceperea evaluarii pagubelor din agricultura produse de seceta din acest an, pentru a se acorda ajutor celor care au inregistrat pierderi. Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, dupa ce a avut o discutie cu acesta, dar si cu reprezentati ai fermierilor, sa inceapa evaluarea pagubelor produse de seceta, pentru a se adresa Comisiei Europene si a-i despagubi pe agricultori.

"Sigur ca anul acesta agricultura nu va mai fi asa de bine cum a fost in anii trecuti, nu pe toate tipurile de culturi, dar sunt probleme, asa incat o sa va rog cu reprezentantii asociatilor sa incepeti deja evaluarea pierderilor, sa ne adresam Comisiei Europene si sa-i ajutam pe cei care anul acesta au avut de pierdut, pentru ca sunt aceiasi care, anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, avand agricultura in crestere, ne-au ajutat", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Dupa o intalnire cu reprezentanti ai agricultorilor, Constantin a afirmat luni ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, el sustinand ca nu exista o evaluare exacta a efectelor secetei in agricultura. Constantin a spus ca, probabil, fiecare fermier inregistreaza pierderi din cauza secetei la culturile de primavara, iar culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei.

El a aratat ca, in ceea ce ii priveste pe fermierii mari, avand in vedere ca valoarea despagubirilor ar trebui sa fie mai mare, trebuie notificata Comisia Europeana. "Estimam ca raspunsul Comisiei Europene - pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat - va veni in cateva luni de zile, iar imediat dupa aceea vom acorda aceste despagubiri, dar cel mai probabil la inceputul anului 2016. Lucram la documentele pregatitoare, astfel incat sa notificam si sa solicitam si Comisiei Europene un ajutor, in speranta ca vom primi. Daca nu vom primi, exista deja un angajament al Guvernului pe cele doua scheme la care am facut referire", a spus Constantin.

La randul lor, reprezentantii agricultorilor ale caror culturi au fost grav afectate de seceta in ultimele luni s-au declarat nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, dar si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii.

"E adevarat ca domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) detine o statistica a productiei totale a Romaniei, numai ca noi, agentii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decat anul trecut. Si atunci cand noi va dam cate o stire ne raportam la situatia financiara. Legat de irigatii, nu as vrea sa ne intoarcem in urma, dar pe timpul raposatului problema irigatiilor era o problema de CSAT. Nu poti sa stai indiferent in ceea ce priveste alimentatia poporului. In ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au straduit sa distruga acele sisteme de irigatii, iar acum se fac eforturi foarte mari dand o cifra care sa ne satisfaca in a pune pe picioare acel sistem de irigatii, care ajunge la cateva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru Romania", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), dupa intalnirea cu ministrul de resort, Daniel Constantin.

Sursa foto: Irigatii/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri