Iranul, al doilea mare consumator de grau din Orientul Mijlociu, va exporta 400.000 de tone de grau in acest an, ca urmare a productiei care a depasit cererea interna, relateaza Bloomberg.

Statul iranian a cumparat in acest an 8,08 milioane de tone de grau de la producatorii locali, cu 1,4 milioane de tone mai mult decat anul trecut, a declarat Ali Ghanbari, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Ghanbari a aratat, pe site-ul Government Trading Corp, ca Iranul va exporta griu dur, folosit la productia de paste faunoase, potrivit Mediafax.

“In acest an, in pofida precipitatiilor mai reduse, datorita motivatiei fermierilor si a sprijinului pe care l-am acordat, am cumparat de pe piata locala cu 1,4 tone de grau mai mult”, a spus Ghanbari. Iranul este, alaturi de Turcia, al doilea mare cumparator de grau din Orientul Mijlociu, dupa Egipt, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite (USDA).

Pretul graului la bursa din Chicago, considerat de referinta, a scazut cu 17% in acest an, in conditiile in care productia mondiala a depasit cererea pentru al treilea an consecutiv. Iranul nu va avea nevoie sa importe grau pentru ca oferta interna este suficienta, a afirmat Ghanbari in luna august.

Productia de grau a tarii este estimata de USDA la 14 milioane de tone, fata de 13 milioane de tone in urma cu un an, in timp ce consumul va fi de 18 milioane de tone, fata de 17,5 milioane de tone. Consiliul Mondial al Cerealelor estimat in septembrie o productie mondiala de grau de 727 milioane de tone in sezonul 2015/2016 si o cerere de 719 milioane tone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri