„Nu putem sa producem cantitatile de lapte pe care le produc cei din UE, nu avem tehnologia necesara, prin urmare costurile sunt mai mari; desi calitatea este mai buna la produsele romanesti, acestea nu pot sa concureze ca pret cu cele din tarile UE. Vin cantitati foarte mari de lapte la preturi mici de productie, intrucat strainii au animale care produc 10-12.000 de litri de lapte pe lactatie, iar in Romania discutam de 4.500 - 5.500 - 7.000 de litri de lapte per lactatie, deci suntem intre jumatate si 70% din productia altor tari.“, spune un reprezentat al asociatiei, scrie Mediafax.

Potrivit unui bilant publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romania a importat in primele 11 luni din 2015 de trei ori mai multe produse lactate comparativ cu exporturile. Importurile de lapte, smantana, iaurt, unt, branza si cas au avut o valoare de aproximativ 250 mil. de euro, in timp ce exporturile pentru aceleasi produse au totalizat doar 85 mil. de euro. Odata cu eliminarea cotelor de lapte obligatorii, fermierii din Romania au ramas descoperiti in fata celorlalte tari, unde tehnologia moderna si genetica sunt deja implementate, doua directii in care Romania este abia la inceput de drum.

Fermierii romani considera ca aceasta competitie generata de o piata libera nu este o competitie corecta, pentru ca producatorii agricoli romani nu doar ca primesc o subventie mult mai mica valoric, dar nici nu o primesc atunci cand au nevoie de ea. In plus, fermierii din UE au costuri de intretinere a utilajelor mai mici, datorita unei infrasturcturi mai bune. In Romania sunt 686 de companii al caror domeniu de activitate este fabricarea produselor lactate, companii care au o cifra de afaceri cumulata de peste 4,5 miliarde de lei (un miliard de euro), potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.