Producatorii din sectorul laptelui cer o serie de masuri pentru iesirea din criza a acestei industrii, printre care adoptarea unui pret minim garantat la nivel european si promovarea consumului de produse lactate romanesti, se spune intr-un comunicat al Federatiei Nationale Pro Agro.

Membrii federatiei atrag atentia asupra lipsei unei strategii de protejare a fermierilor in fata fluctuatiilor pretului de achizitie la lapte-materie prima, o posibila solutie propusa de ei fiind adoptarea unei hotarari la nivelul Comisiei Europene prin care sa se asigure un pret minim garanta, stabilit in cadrul fiecarei tari membre, scrie Mediafax.

De asemenea, o alta problema cu care se confrunta producatorii locali este lipsa unei strategii de identificare de noi piete de desfacere pentru vanzarea de animale vii si produse din carne si lapte, care ar putea reprezenta o alternativa de venit la cele obtinute din vanzarea laptelui.

In acest sens, Pro Agro cere formarea unei grup de actiune din randul reprezentantilor fermierilor, ai Ministerului Agriculturii, ANSVSA, precum si MAE, care sa identifice cumparatorii din diferite tari, dar si comunicarea eficienta intre autoritatile sanitar veterinare din aceste tari si ANSVSA, in vederea stabilirii conditiilor de export/import.

In plus este nevoie de "identificarea problemelor sanitar veterinare din Romania, eliminarea lor urgenta, dar si comunicarea eficienta cu OIE astfel incat Romania sa aiba statut de tara indemna la bolile care ar putea opri exportul".

Federatia subliniaza si lipsa unei strategii de eficientizare a activitatii fermierilor crescatori de vaci de lapte din Romania, propunand investitii in genetica prin programe anuale de achizitie de animale de rasa cu origine cunoscuta, dar si in tehnologie, pentru cresterea productivitatii

"Cerem autoritatilor sa faca demersurile necesare pentru implementarea masurilor propuse daca nu doresc ca sectorul cresterii bovinelor pentru lapte sa devina istorie in Romania", se mai precizeaza in comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri