Conditiile mai aspre de atestare a produselor traditionale, care au intrat in vigoare in 2013, au scazut de peste sapte ori numarul acestor alimente, de pe harta culinara traditionala a Romaniei lipsind 11 judete, care nu au nici macar un preparat atestat de autoritati, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), scrie News.ro.

Doar 524 de preparate se pot mandri cu titlul de produs traditional, de peste sapte ori mai putine decat in urma cu trei ani, cand erau autorizate 4.000, arata statisticile MADR.

Peste jumatate dintre produsele traditionale romanesti vin din judetele Brasov, Maramures si Alba. Daca Brasovul este campionul branzeturilor si a reusit sa autorizeze 159 de preparate, Maramuresul, recunoscut pentru afumaturi si palinca, se poate lauda cu 65 de produse traditionale, iar la Alba ies in fata mai ales brutarii, judetul reusind sa ateste 46 de produse.

Topul judetelor cu produse traditionale este completat de Arges, cu 34 de preparate atestate, Satu Mare (26), Botosani (23), Covasna (20), Buzau (15), Bucuresti (14) si Suceava (13).

Pe de alta parte, sunt 11 judete in tara fara produse traditionale. Nu s-au grabit sa isi inregistreze nimic locuitorii din Caras Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Teleorman si Vrancea.

Numarul acestor produse a scazut drastic dupa ce producatorii au fost obligati de noile reglementari ale Ministerului Agriculturii sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele din preparate si sa foloseasca unelte rudimentare, nu modern.

”Incepand cu anul 2013, au fost respinse, un numar de 249 de cereri de atestare ca produse traditionale”, precizeaza sursa citata.

Produsele traditionale sunt recunoscute doar pe plan national, pe piata comunitara regulile fiind si mai aspre. Spre deosebire de alte tari, precum Italia, Franta, Spania, Portugalia sau Grecia, care au inregistrat deja peste 100 de produse, Romania este codasa in Europa.

Romania are, in prezent, doar trei produse care au obtinut statutul de Indicatie Geografica Protejata (IGP), la nivelul Uniunii Europene, Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibanesti si Salamul de Sibiu. Iar novacul afumat mai are de trecut cateva etape, pentru a ajunge pe aceeasi lista a produselor cu origine protejata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri