"Baietii destepti" si-au facut simtita prezenta si intre formele asociative de apicultori din Romania. Acestia acceseaza fonduri europene pentru un numar de stupi mai mare decat ar detine in realitate si ajung sa pagubeasca anul statul cu cateva milioane de euro, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.

Apicultorii au posibilitatea de a dispune de finantare prin Programul National Apicol, care are alocat 7 milioane de euro, sau prin intermediul Agentiei pentru Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) in functie de efectivele de albine, conform News.ro

Prin Programul National Apicol statul finanteaza 50% din valoarea unui proiect, iar Comisia Europeana acopera cealalta jumatate. Banii vin prin asociatiile de apicultori, pe baza de facturi, de documente, se cere pregatire profesionala, stupii sa fie inregistrati si autorizati sanitar-veterinar.

“Problema este ca interesul apicultorilor pentru Programul National Apicol a scazut, din cauza ca si aici au aparut 'baieti destepti' si invart facturi. Inainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000", a spus Fetea
.
Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) reprezinta interesele celor mai multi apicultori din Romania, care detin impreuna peste un milion din cele 1,4 milioane de familii de albine din tara. In afara de ACA, mai exista circa 300 de mici asociatii de apicultori.

Cum reusesc "baietii desteptï" sa pagubeasca statul

"Sunt apicultori care iau si stupii altora si spun ca au un anumit numar de familii de albine, insa a doua zi dupa control ei inapoiaza stupii colegului de la care i-au imprumutat si ridica banii. Apreciez ca peste 30% din suma alocata intr-un an reprezinta paguba, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la 'baietii destepti'", a afirmat Fetea, pentru News.ro.

"Acest control are loc o singura data, in septembrie, si inca in mod aleatoriu, la numai 5% din cei care au luat fonduri, asa spune legea. Nu au oameni suficienti sa faca aceste controale. Si se duc in control tocmai acolo unde lucrurile sunt in regula”, a completat reprezentantul apicultorilor.

ACA a solicitat ca banii alocati prin Programul National Apicol sa nu se mai acorde prin asociatii, ci direct apicultorilor.
“Ar trebui ca fiecare apicultor sa mearga pe raspunderea sa sa depuna cerere de finantare, la fel cum merg crescatorii de vite, oi sau capre. Sunt interese sa fie tinuti unii care poate cotizeaza”, acuza Fetea.

La mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a aprobat Programul National Apicol pentru perioada 2017 – 2019 pentru a fi notificat la Comisia Europeana, in vederea analizarii si aprobarii prin Decizie. Dupa aprobarea Programului, Comisia Europeana stabileste suma alocata pentru perioada 2017 – 2019.

In 2013, Romania a notificat in Programul National Apicol pentru perioada 2014 - 2016 un efectiv de 1,55 milioane de stupi, iar suma alocata a fost de 20 milioane euro pentru trei ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri