Culturile modificate genetic par a fi sigure pentru consum uman si nu au un impact negativ asupra mediului, insa nu este clar daca aduc beneficiile asteptate, precum o crestere semnificativa a recoltelor, potrivit unui studiu realizat de un grup de academicieni pentru Congresul SUA.

Raportul organizatiei Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina a fost publicat in SUA in contextul in care autoritatile federale analizeaza reglementarea culturilor modificate genetic, iar procesatorii de alimente se pregatesc sa se adapteze unei legi a statului american Vermont care cere ca pe etichetele produselor sa fie precizat daca acestea contin organisme modificate genetic.

Profesorii, de la universitati prestiogioase din SUA, au avertizat totodata ca legislatia actuala de catalogare a organismelor modificate genetic este depasita, intrucat poate fi eludata de noile tehnologii care ingreuneaza distinctia dintre modificarile genetice si procedeele naturale de obtinere de soiuri de plante. Un nou sistem ar trebui sa se concentreze mai mult pe caracteristicile plantelor si nu pe modul in care acestea au fost create.

In pofida celor aproximativ 400 de pagini ale raportului, documentul nu va pune, probabil, capat disputelor privind culturile modificate genetic, scrie cotidianul New York Times.

Astfel, Organizatia pentru Inovatie in Biotehnologie, a companiilor care vand seminte modificate genetic, a apreciat pozitiv concluzia studiului ca "biotehnologia in agricultura are multe beneficii demonstrate pentru fermieri, consumatori si mediu".

Un reprezentant al Uniunii Consumatorilor, organizatie din SUA care critica organismele modificate genetic, a aratat catre lipsa unei cresteri a randamentului culturilor.

"In pofida a ceea ce afirma cei din aceasta industrie, aceste culturi nu sunt, in mod clar, raspunsul la problema deficitului de alimente la nivel global", a declarat omul de stiinta Michael Hansen.

Avand in vedere sensibilitatea si complexitatea chestiunii organismelor modificate genetic, multe din concluziile studiului sunt prezentate cu rezerve, potrivit New York Times.

Un raport anterior, din 2010, al aceluiasi grup de 20 de academicieni a ajuns la concluzia ca ingineria genetica a adus beneficii economice si de mediu fermierilor americani.

Culturile modificate genetic nu trebuie asociate cu problemele de sanatate

Comisia si-a concentrat analiza pe culturile modificate genetic utilizate la scara larga in SUA. Potrivit studiului, alimentele care le au la baza nu par a reprezenta riscuri pentru sanatatea oamenilor. In privinta animalelor, expertii au afirmat ca studiile de pana acum au fost prea restranse pentru a putea furniza concluzii ferme. Si alte studii realizate pana in prezent despre alimente bazate pe culturi modificate genetic au ajuns la concluzia ca acestea sunt sigure.

Academicienii au analizat si incidenta unor anumite afectiuni, comparand in unele cazuri ratele inregistrate in America de Nord cu cele din Europa. In America de Nord alimentele preparate din culturi modificate genetic sunt consumate de populatie din 1996, in timp ce in Europa de Vest acestea nu sunt intalnite la scara larga. Studiul nu a gasit nici un indiciu ca organismele modificate genetic au contribuit la o incidenta sporita a cazurilor de cancer, obezitate, diabet, afectiuni ale rinichilor, autism sau alergii alimentare.

De asemenea, studiul a concluzionat ca nu exista o relatie cauza-efect intre organismele modificate genetic si problemele de mediu.

Culturile modificate genetic nu par sa fi adus recolte mai mari in SUA

In timp ce pentru fermieri introducerea culturilor modificate genetic a adus, probabil, in unele cazuri beneficii economice, de exemplu in cazul soiurilor rezistente la daunatori, la nivelul intregii agriculturi a SUA nu pare sa fi accelerat cresterea anterioara a randamentelor la culturi precum porumbul, soia si bumbac.

Impactul asupra recoltelor ar putea fi mai puternic in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate, insa raportul pune sub semnul intrebarii importanta ingineriei genetice pentru asigurarea hranei populatiei tot mai mari a planetei.

"Concluzia la care se ajunge dupa citirea raportului este ca aceste culturi modificate genetic sunt in cea mai mare parte doar culturi. Nu sunt solutia miraculoasa prezentata de sustinatori, dar nici monstrii de care vorbesc altii", a afirmat Wayne Parrott, profesor de culturi si stiinta solului la Universitatea din Georgia si un sustinator al organismelor modificate genetic.

Raportul nu furnizeaza, insa, concluzii ferme in privinta a doua controverse majore: daca alimentele preparate din culturi modificate genetic trebuie etichetate corespunzator si daca glifosfatul (ingredientul activ al unui erbicid) este cancerigen.

Potrivit profesorilor universitari americani, nu exista motive de siguranta pentru etichetarea diferita a alimentelor, insa o astfel de masura ar putea fi justificata pe alte criterii, cum ar fi drepturile consumatorilor.

Sursa foto: Marcin Balcerzak/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri