Laptele provenit de la ferma din judetul Alba unde s-a gasit, intr-o proba, bacteria E. coli a fost trimis la o unitate de procesare unde sa fie prelucrat termic, pentru a se evita riscul de imbolnavire, iar administratorul fermei a fost amendat cu 1.200 de lei pentru deficiente privind normele de igiena.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba, inspectorii institutiei au verificat ferma de vaci din zona orasului Sebes unde s-a gasit E. coli intr-o proba de lapte crud, scrie News.ro.

Astfel, ei au constatat ca nu sunt respectate normele de igiena a animalelor, ca echipamentele de muls erau intretinute necorespunzator, iar spatiul de colectare a laptelui nu era igienizat corespunzator.

DSVSA a interzis comercializarea laptelui prin automate si prelucrarea acestuia printr-un centru de prelucrare a laptelui, iar tot laptele obtinut in ferma a fost dirijat catre o unitate de procesare a laptelui in vederea prelucrarii printr-un tratament termic care sa asigure distrugerea bacteriei E. coli si evitarea riscului de imbolnavire prin consumul de alimente.

Pentru deficientele constate, administratorul fermei a fost amendat cu 1.200 de lei.

Marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca a descoperit prezenta E. coli intr-o proba de lapte crud provenita de la o ferma din judetul Alba si in doua probe recoltate de pe suprafata carcaselor de ovine provenite de la o unitate de abatorizare din judetul Maramures, in cadrul primelor actiuni din Planul National de Control pentru depistarea E. coli.

In perioada 16-30 mai, au fost prelevate si analizate 94 de probe, din urmatoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpa de vita, carne tocata de vita, carne de mici, iaurt, carne tocata amestec de porc si vita, telemea de oaie si de vaca, carne transata de bovina, carnati din amestec de carne de vita si carne de porc, cascaval, smantana, hamburger de vita, branza mozzarella si frigarui de berbecut, informa ANSVSA, printr-un comunicat.

Probele au fost recoltate din ferme de bovine, abatoare, macelarii si carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri si dozatoare de lapte.
"Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, instruite desemnate pentru a desfasura actiunile din cadrul acestui plan, au fost, conform planificarii, din judetele: Alba, Bihor, Cluj, Calarasi, Dolj, Maramures, Bucuresti, Buzau, Vrancea, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Botosani, Bistrita-Nasaud, Suceava, Satu Mare, Galati, Valcea, Vaslui, Mehedinti, Prahova, Mures, Brasov, Gorj, Arges, Arad, Tulcea, Constanta si Bacau", potrivit ANSVSA.

Conform buletinelor de analiza, eliberate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena in trei probe, si anume: la o proba de lapte crud, provenita de la o ferma de crestere a bovinelor din judetul Alba, si la doua probe recoltate de pe suprafata carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judetul Maramures, se arata in comunicatul ANSVSA.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei E. coli, care a inceput in 16 mai si se va desfasura pana pe 31 decembrie 2016, presupune analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri