Recolta de grau din Romania ar putea ajunge in acest an la un nivel record de 8,3 milioane de tone, potrivit estimarilor companiei franceze Agritel. Astfel, Romania ar putea devansa Polonia, unde este asteptata o scadere de 10% a productiei, pentru a reveni intre primele zece tari la nivel global in functie de valoarea exporturilor de grau.

Anul trecut, Romania s-a situat pe locul 11 intr-un top al tarilor cu cele mai mari exporturi de grau, realizat in functie de valoarea acestora, in timp ce Polonia s-a aflat pe 10.

"Agritel a publicat estimarea pentru aceasta tara (Romania, n.r.) la un nivel record de 8,3 milioane de tone, ca urmare a conditiilor meteo favorabile, care permit un randament mediu de 4,14 tone la hectar, fata de 3,82 tone la hectar anul trecut", potrivit Agritel.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, Romania a obtinut anul trecut o productie de grau totalizand 7,85 milioane tone, in crestere cu 3,5% raportat la anul anterior. Recolta estimata de Agritel ar insemna, astfel, un avans de 5,7%.

Romania - 2% din exporturile globale de grau (ca valoare) anul trecut

Potrivit unei statistici a World’s Top Exports, Romania a exportat anul trecut grau in valoare de aproape 770 milioane dolari, comparativ cu livrarile la extern ale Poloniei, de 865,3 milioane dolari.

Cu un an inainte, in 2014, exporturile Romaniei au totalizat 1,3 miliarde de dolari, valoare care a plasat Romania pe locul opt pe piata globala.

Revenirea Romaniei in top 10 anul acesta este facilitata de o scadere a productiei cu 10% asteptata de analisti in Polonia, insa depinde intr-o oarecare masura si de evolutia din alte state exportatoare. Urmatoarea dupa Romania in topul de anul trecut a fost Bulgaria, cu 653 milioane dolari.

Polonia ar putea avea in acest an o recolta mai redusa decat anul trecut, dupa ce cultura de grau a fost afectata de inghet pe timpul iernii si de seceta in primavara. Seceta ar putea afecta graul semanat in primavara, care in acest an acopera o suprafata mai mare.

Potrivit estimarilor Sparsk Polska, citate de Reuters, productia de grau ar putea inregistra o scadere de 10% fata de anul trecut, la aproximativ 10,7 milioane tone.

In Franta, cel mai mare productor european, recolta va fimai slaba dupa recordul de 41 milioane de tone de anul trecut. Astfel firma de consultanta ODA Groupe se asteapta ca Franta sa produca anul urmator 36,5-38,5 milioane de tone, in contextul in care zone importante au fost afectate de ploi abundente si furtuni.

De asemenea, in Germania, al doilea mare producator european, agricultorii sunt ingrijorati in privinta calitatii culturii de grau. Recolta pentru acest an este prognozata sa scada cu 2,9%, la 25,77 milioane tone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri