Productia agricola a Romaniei a totalizat in anul 2015 valoarea de 68,98 miliarde de euro, in scadere cu 6,6% fata de valoarea inregistrata in 2014, de 74,52 de miliarde de euro, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, conform News.ro

In Romania, 63,5% din valoarea totala a productiei agricole, adica 43,8 miliarde de euro, a fost generata, anul trecut, de productia vegetala, dintre care culturile de cereale au reprezentat 33,7%, cele de legume si pepeni – 21%, iar culturile de fructe si struguri au contribuit cu 10,3%, potrivit sursei citate.

In comparatie cu anul precedent, productia vegetala a scazut insa cu 10,4%. Daca ponderea valorii culturilor de legume si pepeni precum si de plante uleioase a crescut cu 3,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale, ponderea valorii culturii de cartofi si a culturilor de cereale a scazut cu 3,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,2 puncte procentuale. La fructe si struguri, ponderea se mentine constanta.

”Diminuarea productiei agricole vegetale a fost cauzata, in principal, de conditiile climatice nefavorabile”, se precizeaza in comunicatul INS.
Cresterea animalelor a contribuit cu 35,3% la valoarea productiei agricole din Romania, 26,5% din valoarea productiei animale de 24,3 miliarde de euro fiind generata de produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica.

Comparativ cu 2014, productia animala a lui 2015 a crescut cu 1,5 %.

Serviciile agricole si activitatile anexe au generat, anul trecut, cu 1,2 din valoarea totala a productiei agricole, adica 859,6 milioane euro, in scadere cu 13,5%, fata de anul precedent. Productia agricola a Romaniei reprezinta 4% din valoarea productiei totale din Uniunea Europeana, de peste 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare contributie o au Franta (18% din totalul la nivelul UE), Germania (13% din total), Italia (12,3%), Spania (10,47%) si Marea Britanie (7,8%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri