Jucatorii din agricultura romaneasca au facut investitii importante in spatii de stocare a productiei. In ultimii cinci ani, capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu circa 34%, pana la 23,3 milioane de tone in prezent, arata datele transmise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADS).

In 2012, capacitatea de depozitare a cerealelor din Romania a fost de 17,4 milioane de tone, astfel ca, in medie, capacitatea de depozitare a crescut cu 7,4% pe an. Potrivit ministerului, judetele cu cea mai mare capacitate de depozitare autorizata sunt Timis, Constanta, Calarasi, Ialomita, Teleorman, Braila si Dolj, conform News.ro.

“In prezent la nivelul intregii tari, exista un numar de 4.874 depozite autorizate pentru semintele de consum, cu o capacitate totala de 23.349.996 tone, din care 11.237.568 tone in silozuri si 12.112.428 tone in magazii”, se arata in raspunsul formulat de MADR.

Desi spatiul de depozitare a crescut in ultimii ani, fermierii sustin ca acesta nu este nici acum suficient, din cauza dezechilibrului proprietatii asupra spatiilor de stocare. Astfel, desi spatiile de depozitare au crescut puternic si par suficiente pentru a stoca intreaga productie de cereale a Romaniei, in realitate mare parte din depozite apartin traderilor si doar o mica parte producatorilor. Cei mai mari traderi de cereale, care detin cele mai mari depozite pentru grane din Romania, sunt ADM Romania Trading, Ameropa Grains, Cargill Agricultura, Nidera Romania, Glencore Protein Romania sau Brise Group.

Care sunt principalii jucatori de pe piata

In 2015, grupul american ADM Romania Trading a inregistrat o cifra de afaceri de 536 milioane de euro, in crestere cu 3,4% fata de 2014. Insa, anul trecut compania a inregistrat pierderi de 2,6 milioane de euro. Americanii detin depozite de cereale in Bacau, Buzau, Caras -Severin, Neamt si Olt.

Ameropa Grains Romania este parte a grupului de companii Ameropa Elvetia. Aceasta din urma detine in Romania atat combinatul de ingrasaminte Azomures, cat si Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanta, cu o capacitate de 350.000 de tone.
Anul trecut, elvetienii au obtinut afaceri de 533 de milioane de euro si un profit de 3,1 milioane de euro.

In acelasi timp, compania americana Cargill administreaza 18 silozuri care au o capacitate totala de peste o jumatate de milion de tone in judetele Arad, Bacau, Brasov, Buzau, Dambovita, Galati, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Timis si Vaslui. Anul trecut, Cargill a inregistrat afaceri de 470 de milioane de euro. Americanii au 270 de angajati in Romania.


Un alt jucator important este compania chineza Nidera, cu activitati in Valcea si Teleorman. Compania a inregistrat afaceri de 351 de milioane de euro si un profit de 2,2 milioane de euro.

Grupul elvetian Glencore, care opereaza in Romania prin societatile Glencore Protein Romania, Romsiloz Cereale, Cerealcom Braila si Comcereal Braila, are un volum estimat de tranzactii locale sezoniere ce se ridica la circa 1,4 milioane de tone, cifra ce acopera aproximativ 6% din recolta totala de cereale, seminte si boabe oleaginoase a Romaniei. Elvetienii se bazeaza pe piata romaneasca pe o retea de silozuri dispuse in special in sudul tarii. Anul trecut, compania a avut un rulaj de 282 milioane de euro si un profit 2,7 milioane de euro. Compania Brise Group detine deja depozite in care poate stoca 350.000 de tone de cereale, la care se adauga alte depozite inchiriate de la terti cu o capacitate de 150.000-200.000 de tone.

Trader-ul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 222 de milioane de euro in 2015, in scadere cu 25% fata de anul precedent, pe fondul declinului preturilor la cereale si al cererii modeste venite din piata internationala. Anul trecut, productia totala adunata din principalele culturi - grau, orz, orzoaica, ovaz, floarea-soarelui, porumb si rapita - a fost de 21 de milioane de tone, aproape cat capacitatea spatiilor de depozitare din 2015, de 22,3 milioane de tone.

Anul acesta, capacitatea de depozitare a crescut cu 4,6% fata de 2015 si a ajuns la 23,3 milioane de tone, dar in acelasi timp s-a majorat si productia obtinuta de agricultori. Productiile agricole medii la hectar au crescut in acest an la aproape fiecare din principalele culturi in Romania, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii.

Productia de rapita a Romaniei s-a majorat in acest an cu 38%, pana la 1,26 milioane tone, iar productia de orz a urcat cu 24,5%, la 1,33 milioane tone. Insa datele cele mai spectaculoase sunt cele privind productia de grau si secara, care s-a majorat in acest an cu 5,5%, ajungand la 8.428.604 tone, un nivel-record istoric.

Totusi, productiile-record obtinute de agricultorii romani nu se traduc si in castiguri pe masura, pentru ca cei mai multi sunt nevoiti, ca si in anii anteriori, sa isi vanda mare parte din productie imediat dupa recolta, atunci cand preturile sunt cele mai mici. Fermierii spun ca, in prezent, preturile sunt la nivelul anului 2015, insa cheltuielile agricultorilor au crescut cu pana la 10% , iar cei care vand la pretul actual reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri