Nu ai buget pentru a-ti dezvolta afacerea in agricultura? Vino la conferinta AgriFinance, din 10 noiembrie, pentru a afla cum poti accesa microfinantari de la banca sau fonduri europene.

Plantatie de aronia

Plantatie de aronia

Aronia este un fruct exotic mai putin cunoscut in Romania, dar, pentru cei care se incumeta, o plantatie de aronia este o afacere profitabila. Fructul este cautat pentru nutrientii sai, pentru dozele mari de vitamine si antioxidanti, care i-au dat si numele de "fructul cosmonautilor", dupa ce a fost introdus in meniul din spatiu al cosmonautilor rusi.

Poate ca cererea nu este atat de mare in tara, desi este in crestere, insa in strainatate aceste fructe sunt extrem de cautate, ceea ce deschide oportunitati foarte bune pentru export, garantandu-va ca nu veti avea probleme cu piata de desfacere.

Afla pe Raftul cu Afaceri de ce ai nevoie pentru a infiinta o plantatie de aronia.

Sursa foto: 5PH_Shutterstock

Cartoful mov

Cartoful mov

Probabil ca o plantatie de cartofi mov este una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura, unii fermieri laudandu-se chiar cu un profit de peste 150.000 de euro la hectar. Dar sa nu credeti ca este o afacere facila.

In primul rand pentru ca este o cultura greu de aclimatizat si, in al doilea rand, pentru ca produsul este scump si este cautat in primul rand la export. De aceea, numaram pe degetele de la o mana antreprenorii care au reusit sa puna pe picioare aceasta afacere profitabila.

Cititi pe Raftul cu Afaceri mai multe informatii despre cultura de cartofi mov.

Sursa foto: margouillat photo_Shutterstock

Afacere cu trufe

Afacere cu trufe

Trufele sunt cele mai scumpe ciuperci din lume si, de aceea, daca aveti rabdare, o afacere cu trufe se poate dovedi foarte profitabila. Trufele sau diamantele negre, dupa cum li se mai spune, sunt o specie foarte scumpa de ciuperci, care cresc in pamant, intr-o relatie simbiotica cu anumiti arbori.

Poate ca cea mai simpla varianta de a gasi trufe este sa va apucati sa colindati padurile de stejari, carpeni sau pin alaturi de cativa copoi antrenati sa gaseasca trufe, insa randamentul unui astfel de demers nu va fi foarte mare. O plantatie de puieti micorizati se va dovedi un bun pariu, daca veti investi pana la 20.000 euro la hectar.

Afla de ce ai nevoie pentru a incepe aceasta afacere si cat ar fi investitia initiala pe Raftul cu Afaceri.

Sursa foto: Mahony_Shutterstock

Afacere cu prune uscate

Afacere cu prune uscate

Un viitor antreprenor in agricultura poate alege sa cultive prune, de exemplu, insa randamentul la plantatie nu va fi ridicat si nici marja de profit. Cu o investitie putin mai mare, insa, poate face o afacere cu prune uscate, care nici sa nu necesite cultivarea de pomi fuctiferi.

Puteti cumpara prunele de la producatori si sa va concentrati doar pe deshidratarea, ambalarea si comercializarea acestora

Insa, trebuie sa stiti ca o afacere cu prune uscate veti avea nevoie de un buget mediu, intrucat investitia in utilajele de deshidratare este destul de ridicata, iar pentru a acoperi cererea marilor magazine va trebui sa livrati mii de caserole lunar.

Intelegeti mai bine aceasta afacere pe Raftul cu Afaceri.

Sursa foto: Aleksandrs Samuilovs_Shutterstock

Plantatie de lavanda

Plantatie de lavanda

In general o afacere cu lavanda este alegerea tinerilor fermieri, fara prea multa experienta in cultivarea cerealelor sau a plantelor traditionale. Asta si pentru ca o cultura de lavanda poate fi inceputa pe o surpafata de test minima, de 0,5 hectare. Pentru ca este o afacere de nisa, nu exista in general mari fermieri care sa concureze pe aceasta piata, ceea ce este un mare avantaj.

Investitia in pregatirea culturii poate ajunge si la 1.000 de euro pe hectar si include plantarea butasilor de lavanda (toamna sau primavara), aratul, frezatul, etc, cu echipamente inchiriate. Daca vreti sa deveniti agricultor cu acte in regula, va trebui sa investiti mai mult in cumpararea utilajelor de arat, frezat si recoltat lavanda.

Aflati mai multe despre aceasta idee pe Raftul cu Afaceri.

Sursa foto: ronnybas_Shutterstock

Afacere cu dulceata de trandafir

Afacere cu dulceata de trandafir

Puteti incepe o afacere cu dulceata de trandafiri cu foarte putini bani, cata vreme aveti deja terenul pe care sa plantati butasii de trandafiri. Aveti nevoie insa de ceva abilitati de bucatar si sa stiti cateva retete de dulceata de trandafir, pe care sa le incercati inainte de a iesi cu produsul pe piata.

O plantatie de trandafiri pentru dulceata poate sa inceapa cu o suprafata foarte mica de teren, de cateva sute de metri patrati. Investitia porneste de la numai 1.000-2.000 de euro si poate urca chiar peste 10.000 de euro in functie de suprafata si soiul butasilor de trandafir.

Cititi pe Raftul cu Afaceri care sunt provocarile unei afaceri cu dulceata de trandafiri.

Sursa foto: Yulia-Bogdanova_Shutterstock

Plantatie de duzi

Plantatie de duzi

O plantatie de duzi poate deveni o afacere foarte profitabila, tinand cont ca - mai nou - poti lua fonduri europene. De curand, Ministerul a actualizat registrul pomicol, dudul fiind introdus pe lista pomilor eligibili pentru accesarea fondurilor structurale. Asa ca, daca va ganditi la o afacere inedita in agricultura, o livada de duzi ar putea fi solutia. De altfel, o plantatie de duzi merge mana in mana cu o afacere de crestere a viermilor de matase, pentru ca frunzele de dud sunt unica hrana a viermilor de matase din specia Bombyx Mori.

Asa ca, daca incepeti o afacere cu duzi, puteti sa mergeti usor si spre una cu viermi de matase, avand acces gratuit la furaje pentru viermi. Insa, daca vorbim strict de exploatarea duzilor pentru fructe, este recomandat sa incepeti cu cel putin un hectar, pe care veti reusi sa plantati circa 400 de pomi (este nevoie de 5 metri intre fiecare pom).

Mai multe detalii pe Raftul cu Afaceri.

Sursa foto: AS Food studio_Shutterstock

Sursa foto: AS Food studio_Shutterstock