Afaceri la tara: gaini brahma

Afaceri la tara: gaini brahma

Daca aveti o casa la tara si vreti sa renuntati la rutina orasului o afacere cu gaini brahma poate fi o idee foarte buna. Cea mai mare parte a investitiei va fi alocata achizitiei gainilor brahma, care variaza in functie de calitatea genetica intre 15 euro si 150 de euro. Tot la capitolul investitii se inscriu adapostul pentru gaini si incubatorul.

In cheltuielile anuale se inscriu si furajele, medicamentele si vitaminele folosite, dar si cantitatea de pui crescuta.

In cazul unei microferme de 50 de gaini, costurile lunare depasesc 500 de lei, iar in perioada de crestere a puilor acestea pot urca la peste 1.500 de lei pe luna. Ouale de gaini brahma se vand cu preturi cuprinse intre 6 si 12 lei bucata. Puii de gaini brahma se comercializeaza la preturi cuprinse intre 25 de lei (pentru puii de o saptamana) si 150 de euro (la maturitate).

Sursa foto: Shutterstock

Afaceri cu capsuni

Afaceri cu capsuni

Investitia initiala intr-o afacere cu capsuni se poate ridica la 2.500 de lei pentru o suprafata de 600 mp. Banii pot fi folositi pentru achizitionarea stolonilor, instalatia de picurare, folia de mulcire si dolomita amorfa folosita ca si ingrasamant. Stolonii pot fi achizitionati la pretul de 0,3 lei firul.

Profitul in cazul unei astfel de afaceri apare in anul al treilea de la plantare.

Cele mai mari suprafete cultivate cu capsuni se gasesc in judetul Satu Mare (peste 1.110 hectare), urmat de Giurgiu, Valcea si Gorj. Mai mult, circa 70-75% din capsunii produsi in Romania provin din judetul Satu Mare. Cele mai bune rezultate se obtin in zonele cu precipitatii de 900 milimetri precipitatii/an.

Sursa foto: Shutterstock

Afaceri la tara: ferma de prepelite

Afaceri la tara: ferma de prepelite

In ultimii ani a crescut interesul pentru afacerile cu prepelite si produsele provenite din cresterea lor. Daca va tenteaza o astfel de afacere la tara trebuie sa stiti ca investitia initiala este una modica, putand ajunge chiar si la 950 de lei. Cu acesti bani puteti achizitiona un incubator de tip gospodaresc (150 de lei), 200 de oua pentru incubat din rasa de ouatoare japoneze (circa 100 de lei) si un rastel de 5 custi profesionale (aproximativ 600 de lei).

Sursa foto: Shutterstock

Zmeura bio

Zmeura bio

Daca va intereseaza o afacere cu zmeura bio, aflati ca aveti nevoie de un buget redus si este tipul de afacere la tara care, cu putin efort, poate deveni una profitabila. Investitia initiala nu depaseste 1.500 de euro atunci cand aveti deja cel putin 1.000 mp de pamant in proprietate, insa poate creste in functie de zona in care va propuneti sa deschideti plantatia de zmeura. Este recomandat sa porniti de la o suprafata de teren de cel putin 1.000 mp, insa suprafata ideala este de 2.500 mp. Plantele se inmultesc foarte repede. Pretul butasilor este, in general, intre 2 si 6 lei/bucata. Pentru 1.000 mp sunt necesari in jur de 700 de butasi de zmeura.

Sursa foto: Shutterstock

Afacere cu coacaze negre

Afacere cu coacaze negre

O plantatie de coacaze negre este o afacere din care puteti obtine un profit de 10.000 de euro la hectar, iar recuperarea investitiei poate fi realizata dupa 2 ani. Investitia de 5.000 de euro pe hectar nu include achizitia terenului, dar insumeaza cumpararea butasilor de coacaz negru, pregatirea terenului, plantarea efectiva a butasilor si costurile cu forta de munca. Pentru o plantatie de coacaze negre aveti nevoie de circa 3.300 de butasi la hectar, iar pretul unui exemplar variaza intre 3 si 5 lei. Durata de viata a arbustului de coacaze negre este de 10-12 ani.

Randamentul unei plantatii de coacaze negre poate ajunge la 2 tone pe hectar in primul an si la 7-8 tone la hectar din anul doi. Pretul unui kilogram de coacaze negre depaseste 6 lei en gros si peste 10 lei en detail.

Sursa foto: Shutterstock

Cartof mov, o afacere la tara cu profit garantat

Cartof mov, o afacere la tara cu profit garantat

Probabil una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura, cartoful mov poate aduce un profit de peste 150.000 de euro la hectar. Este insa o cultura greu de aclimatizat si, in al doilea rand, produsul este scump si este cautat in primul rand la export. Pretul la care puteti cumpara tuberculii este de 30 de lei, investitia in materialul saditor nefiind una de neglijat in conditiile in care este nevoie de peste 3.000 de kilograme de tuberculi pe hectar. Insa, pentru fiecare kilogram de tuberculi veti recolta de zeci ori mai mult la recolta. Tot ce trebuie sa faceti este sa va asigurati o piata de desfacere stabila, de preferat in Occident.

La un hectar puteti scoate peste 30 de tone de cartofi mov, ceea ce - la un pret de 30 de lei pe kilogram - ar putea sa aduca un profit de peste 200.000 de euro. In plus, trebuie sa luati in calcul si costurile cu ingrijirea culturii, avand in vedere ca - precum cartofii obisnuiti - cartofii mov sunt atacati de gandacul de Colorado.

Sursa foto: Shutterstock

Ferma de porci Mangalita

Ferma de porci Mangalita

In prezent, o ferma de porci din rasa Mangalita poate fi rentabila daca are un rulaj anual de 150-200 de capete, fara activitatea de procesare. Pretul unui purcel de 8-10 saptamani este de 200-250 de lei. Rasa de Mangalita are o perioada de crestere de doi ani, greutate optima pentru valorificare fiind de 115-120 kg (atunci procentul de grasime este de 50%). Pretul carnii de porc de Mangalita porneste de la 20 de lei/kilogram.

In afara achizitiei purceilor, la investitia initiala, de circa 10.000 euro, se adauga costurile cu amenajarea adapostului (circa 5.000 de lei) si a unui spatiu de miscare de 1.000 mp, imprejmuit de gard (2.000 de lei).

Sursa foto: Shutterstock

Afacere cu duzi

Afacere cu duzi

Daca incepeti o afacere cu duzi, puteti sa mergeti usor si spre una cu viermi de matase, avand acces gratuit la furaje pentru viermi. Insa, daca vorbim strict de exploatarea duzilor pentru fructe, este recomandat sa incepeti cu cel putin un hectar, pe care veti reusi sa plantati circa 400 de pomi (este nevoie de 5 metri intre fiecare pom).

Potrivit specialistilor, costurile de intretinere a unui hectar de duzi pot ajunge la 3.000 de lei pe an, insa dintr-un hectar se pot recolta cel putin 8 tone de fructe proaspete, din care vor rezulta 1,2 tone de fructe uscate. Un kilogram de dude uscate poate sa ajunga si la 150 de lei, daca reusiti sa le vindeti direct catre clienti, sau sub 100 de lei la vanzarea catre magazine sau intermediari.

Sursa foto: Shutterstock

Afacere cu fructe de padure

Afacere cu fructe de padure

La o afacere cu fructe de padure veti avea nevoie de o investitie de cel putin cateva mii de euro, insa costurile pot urca usor la 15.000-20.000 de euro in functie de suprafata cumparata si de utilajele achizitionate. O suprafata optima este, pentru inceput, de un hectar, iar in acest caz investitia initiala poate depasi 10.000 de euro.

Trebuie sa cumparati terenul agricol, drajonii sau puietii fructelor de padure, utilaje si instalatia de irigatie. Pe un hectar se pot planta circa 8.000 de drajoni, pe cand la mure doar 3.500 - 4.000 de drajoni. Pe de alta parte, la o plantatie de afini pe un hectar, veti avea nevoie de 3.000 de puieti, iar la coacaz sau agris de peste 4.000.

Investitia se poate amortiza in 2-3 ani in cazul fructelor de padure, iar profitul pe hectar poate sa ajunga la 10.000 - 15.000 euro, in cazul in care veti vinde cultura catre intermediari, dar poate urca pana la 20.000-25.000 euro/ha, daca puteti sa vindeti productia la un pret de magazin, in mod direct.

Sursa foto: Shutterstock

Afacere cu miere de albine

Afacere cu miere de albine

Pentru a incepe o astfel de afacere sunt necesare 5 -10 familii de albine, pretul unei familii ajungand la 400-500 de lei. Pe langa achizitionarea familiilor de albine mai sunt necesare investitii precum fagurii, ramele de stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, in cazul a zece familii de albine costurile anuale nu depasesc 200-300 de lei. Trebuie sa tineti cont si de faptul ca veti avea nevoie de acces la o baza melifera buna (resurse de nectar din raza de zbor a stupinei).

O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere. In cazul crescatorilor profesionisti profitul poate ajunge la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine.

La export pretul unui kilogram de miere variaza intre 2,3 si 3,4 euro, in timp ce pe plan local acesta este comercializat la raft intre 15 si 25 de lei pe kilogram.

Sursa foto: Shutterstock