Piata de leasing operational ar putea creste cu 15% in acest an, la 37.000 de autovehicule in administrare, iar cifra de afaceri este estimata la 250 de milioane de euro, cu peste 25% mai mult fata de anul precedent, potrivit presedintelui Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO), Bogdan Apahidean.
"Anul trecut, leasingul operational a urcat cu 14%, la circa 32.000 de autovehicule, in timp ce valoarea pietei s-a situat in jurul cifrei de 200 milioane de euro. In 2011, ne asteptam ca piata sa creasca cu 15% la 35.000-37.000 de masini, iar valoarea acesteia sa ajunga la 250 de milioane euro", a spus Apahidean.

Potentialul pietei este estimat la aproximativ 8-10.000 de unitati noi pe an. In structura pietei, serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) au o pondere de 70%, urmate de serviciile de management de flote cu 22,8% si leasing operational (exclusiv finantare) cu 7,2%.

"In prezent, peste 1.000 de companii au apelat la serviciile de leasing operational si management de flote, marea majoritate provenind din randul multinationalelor", a precizat Apahidean.

Din 2007, in Romania exista 14 jucatori pe piata de leasing operational. ASLO are in prezent 6 membri care detin 70% din piata de leasing operational (ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Dirent Group, Fleet Management Services, LeasePlan Romania si Porsche Mobility).

"Suntem in discutii cu alte sase societati care si-au manifestat interesul sa devina membrii ai ASLO si credem ca pana la finele acestui an procesul de aderare se va incheia. Practic, cu cei sase noi membrii, ASLO va ajunge la 90% din piata leasingului operational", a spus Apahidean.

In conducerea ASLO, alaturi de Apahidean sunt si Daniel Ivan, directorul general Fleet Management Services, pe functia de vice-presedinte si Christian Busch, directorul general al Arval Service Lease Romania, tot ca vice-presedinte.

ASLO va urmari si analiza reglementarile ce vizeaza deomeniul auto si fiscal si va propune recomandari pe marginea proiectelor si documentelor legislative. De asemenea, asociatia va comunica constant date centralizate despre evolutia pietei de leasing operational auto din Romania.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 14% fata de nivelul din 2009, la 1,1 miliarde euro, in functie de valoarea bunurilor finantate, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. In 2009, piata leasingului a coborat cu 73%, la 1,3 miliarde de euro, conform datelor ALB anuntate in martie 2010.

Finantarile pe segmentul auto au depasit 800 milioane de euro in 2009 si au coborat cu 12%, la putin peste 700 milioane de euro la finele anului trecut, conform ALB.

Ponderea finantarilor auto in totalul pietei de leasing a urcat cu doua puncte procentuale, la 64%. In 2007 si 2008, cand vanzarile auto erau pe plus, ponderea leasingului auto s-a situat la 68%, respectiv 70%.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, ALB reprezinta 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri