Taxa de prima inmatriculare in noua forma propusa de Guvern va fi platita de proprietarii tuturor masinilor aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007 sau dupa aceasta data in cazul in care pentru masina nu s-a platit taxa in vechea ei forma, banii urmand sa fie dati la vanzarea autovehiculului.
[Update] Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) afirma, intr-un comunicat de presa, ca taxa auto va fi platita de cumparator, nu de vanzator, asa cum spusese ministrul Laszlo Borbely, atunci cand a fost intrebat de presa cine anume va plati taxa in viitoarea ei forma.

"Noua forma a taxei auto va viza toate masinile aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa. Taxa va fi platita de vanzator la momentul la care se va face tranzactia", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Avocatul Coltuc Marius, reprezentantul casei de avocatura Coltuc, este de parere ca in ceea ce priveste problema taxei de poluare romanii au de ales intre doua proceduri, fie solicita inmatricularea masinii fara plata taxei de poluare, fie inmatriculeaza masina, achita taxa de poluare, urmand ca dupa acest demers sa solicite restituirea taxei achitate.

“Din cele declarate de ministrul Borbely se intelege faptul ca taxa de poluare va fi dublata de o “taxa de prima vanzare”, dar mai mica cu 20-30% (...). Oricum s-ar numi aceasta taxa, Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa nu piarda bani. Cel mai probabil vor schimba denumirea. Acum este in discutie ca taxa de poluare sa fie mai mica. Important este faptul ca modificarile nu influenteaza procesele pe rol sau viitoare pentru ca temeiul juridic al acestora era legislatia UE si nu cea interna, in UE neexistand aceasta taxa auto. In plus, chiar ministrul mediului a declarat ca restituirea banilor nu se va realiza decat in urma cererii acestui lucru in instanta”, a declarat reprezentantul casei de avocatura Coltuc.

Statul va determina romanii sa nu mai vanda “masinile oficial, iar la ANAF sa figureze tot vechiul proprietar cu intelegerea intre parti la plata impozitului”, a precizat Coltuc.

Potrivit avocatului, Guvernul va cere taxa de poluare celor care isi cumpara masina second-hand inmatriculata inainte de 2007 sau celor care achizitioneaza o masina inmatriculata in UE si o aduc in tara.

O taxa de poluare va plati si cel care cumpara o masina inmatriculata in Romania cu an de fabricatie dupa 2007, insa cu 30% mai putin, mai spune Coltuc.


Guvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de introducerea taxei, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

O alta varianta luata in calcul este transformarea taxei de poluare intr-o taxa platibila anual si impusa tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri