Daunele rezultate din accidentele in care sunt implicate masini inmatriculate in Bulgaria si care circula in Romania determina iesiri de capital din tara, intrucat fondul de garantare al asigurarilor din Bulgaria trebuie sa acopere pagubele, daca nu exista asigurare, transmite agentia Focus, citata de Mediafax.
Problema masinilor inregistrate in Bulgaria si conduse de romani a devenit tot mai acuta in ultimii ani, a declarat Borislav Bogoev, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere Financiara si sef al Departamentului pentru Supravegherea Asigurarilor, intr-o conferinta pe tema asigurarilor auto.

Daca un autovehicul inregistrat in Bulgaria si condus de un strain este implicat intr-un accident rutier va fi transmisa o solicitare catre asiguratorul bulgar sau catre Fondul de Garantare, daca nu exista asigurare.

In acest mod capitalul national iese din Bulgaria, a spus Bogoev.

Potrivit oficialului, solicitarile catre Fondul de Garantare au ajuns la 65 de milioane de leva (peste 32 de milioane de euro). Bogoev a declarat ca a citit in presa despre cazul unui cetatean bulgar din nord-vestul tarii pe al carui nume sunt inregistrate 720 de masini.

Taxele mai mici, procedura usoara de inregistrare si tarifele mai scazute platite pentru politele de asigurare in Bulgaria, fata de alte state, inclusiv Romania, sunt motivele acestei situatii, noteaza Focus.

Ponderea vehiculelor inmatriculate in Bulgaria in totalul accidentelor din Romania
in care sunt implicate masini inscrise in strainatate a crescut de 10 ori in perioada 2005 - 2010, la peste 30%, iar asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelor, a declarat, in martie, directorul general al brokerului Avus International, Ionel Dima.

El a adaugat ca in 2010, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), din cele peste 10.200 de accidente provocate pe plan local de autovehicule inmatriculate in strainatate, 3.138 de accidente au revenit celor din Bulgaria.

Daunele provocate de un autovehicul inmatriculat in afara Romaniei sunt acoperite prin asigurarea Carte Verde. Sistemul Carte Verde a fost creat in 1949. In Romania, care a aderat la Cartea Verde in 1964, sistemul este in responsabilitatea BAAR, care reuneste societatile de asigurare autohtone autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspundere civila auto Carte Verde.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri