Inspectorii Registrului Auto Roman au verificat in trafic, pe parcursul anului trecut, 51.879 de vehicule in toata tara, si la 68% dintre acestea au constatat diverse neconformitati (de natura tehnica sau legate de acte). Posesorii de autoturisme par a fi cei mai neglijenti atunci cand vine vorba de starea vehiculului cu care circula, asta pentru capatru din cinci masini oprite (80%) au avut probleme.

In functie de procentajul de respingere pe categorii, autoutilitarele (71%), autovehiculele speciale (69%), microbuzele (62%) si autobuzele (52%) sunt vehiculele cu cele mai multe abateri de la reglementarile in vigoare.

Din totalul de vehicule oprite in trafic de echipajele mixte ale Registrului Auto Roman si Politiei Rutiere, pentru aproape 3.400 s-a luat masura retinerii certificatului de inmatriculare, deoarece prezentau defectiuni cu pericol iminent de accident (proasta functionare a sistemului de franare, starea necorespunzatoare a mecanismului de directie).

La celelalte s-au constatat neconformitati mai putin grave in ceea ce priveste securitatea rutiera:
- proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare 49%
- lipsa dotarilor (centuri de siguranta, triunghi reflectorizant, trusamedicala, stingator incendiu, ideograme si ciocanele de spart geamul la vehiculele de transport public persoane) 35%

- starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau cabinei 27%
- depasirea normelor de poluare 10.199 vehicule alimentate cu benzinasi 2.272 vehicule cu motor diesel (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- starea necorespunzatoare a pneurilor 20% (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- neconformitati din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP expirat sau falsificat) 5,5% (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- modificari neomologate - aplicarea de folii sau tratamente pe parbriz si geamuri laterale, care modificasemnificativ transparenta acestora; modificarea categoriei de folosinta(s-a retinut certificatul de inmatriculare).

Redobandirea certificatelor de inmatriculare retinute in urma controalelor in trafic va fi posibilanumai dupaefectuarea, la reprezentantele Registrului Auto Roman, a unei inspectii tehnice.

In functie de vechimea vehiculelor controlate, procentajul de respingere este urmatorul:
- 80% din masinile mai vechi de 15 ani
- 74% pentru cele cu vechimea intre 11-15 ani
- 72% dintre vehiculele cu vechime de 10-11 ani
- 68% dintre masinile vechi de 6-8 ani
- 50% dintre cele inmatriculate in perioada 2000-2001
- 42% dintre vehiculele cu vechime mai micade 3 ani

Important de retinut este faptul carezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflectastarea generalaa parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte R.A.R. Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri