Mercedes-Benz Romania va aduce anul viitor 7 modele noi, ultimele lansari de anul acesta fiind noile generatii Clasa M si B, modele care cresc cererea cu 15-20% in primele luni de la promovare, spune Valeriu Zaharia, manager de marketing si vanzari Mercedes-Benz Cars, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Wall-Street.ro: Cum au mers vanzarile Mercedes anul acesta? Ne indepartam de criza?

Valeriu Zaharia (foto): Au mers foarte bine, am reusit in octombrie sa avem o crestere undeva la 50%.

Inmatricularile de autoturisme noi Mercedes-Benz pe piata romaneasca au crescut anul acesta in primele 10 luni cu 48%, la 1.324 de unitati.


Clientii premium si-au recastigat incredrea mult mai repede ca celelalte segmente ale societatii, vorbim de oameni de afaceri care au un business si care au inceput sa vada iesirea din criza intr-adevar, mai dureaza pana se propaga si la cei care isi cumpara o masina din salarii, de aceea si diferenta de situatie in ceea ce priveste piata totala sau low budget si segmentul premium.

Ceilalti clienti care isi cumpara masina dintr-un credit pe care il platesc din salariu inca nu au reusit sa revina la situatia de dinainte de criza sau macar sa se apropie de acea situatie.

Pentru noi cresterea se datoreaza si sustinerii de finantare, am demarat de circa 6 luni pachete de oferte prin Mercedes-Benz Financial Services.

Wall-Street.ro: Ce procent din clientii Mercedes-Benz apeleaza la finantare?


Valeriu Zaharia: Astazi avem prin contract de leasing circa 60% din vanzari, iar mult peste jumatate din aceste finantari sunt facute prin compania noastra Mercedes-Benz Financial Services.

Wall-Street.ro: Ce vanzari preconizati anul acesta pentru noile modele clasa M si B? Dar pentru anul viitor?

Valeriu Zaharia: Cred ca pentru lunile noiembrie si decembrie vanzarile vor fi de 100-150 de SUV-uri ML si 50 de autoturisme Clasa B. Pe tot anul vanzarile ML ar trebui sa fie in jur de 350 de unitati.

Anul viitor, ne asteptam la vanzari de peste 400 de unitati ML si circa 100 de unitati Clasa B.

SUV-ul ML este cel mai vandut model Mercedes-Benz in Romania, fiind in concurenta cu Clasa C care in octombrie chiar a depasit cererile pentru Clasa M, pentru ca am epuizat stocurile din modelul precedent.

In general aliniem din timp productia cu stocurile si comenzile ca lucrurile sa se inchida foarte bine.

Wall-Street.ro: Cu ce procent impulsioneaza vanzarile un model nou lansat?


Valeriu Zaharia: In principiu vanzarile au un start mai puternic cand lansam un model nou, poate cu 15-20%, insa efectele sunt combinate pentru ca exista si limitari de productie in prima faza. Solicitarile care nu pot fi imediat rezolvate sunt impinse catre lunile urmatoare de productie iar lucrurile se echilibreaza.

Wall-Street.ro: Spre ce echipari s-au indreptat clientii Mercedes?

Valeriu Zaharia: In general masinile vandute in prima faza sunt masini foarte bine echipate. Comenzile au fost facute cu circa 3 luni inainte de lansare.

Wall-Street.ro: Care vor fi cele mai vandute motorizari pentru noile modele M si B?


Valeriu Zaharia: Pentru SUV-ul ML cu certitudine motorizarile diesel BlueTec care astazi sunt Euro6 vor fi cele mai cautate, 250 BlueTec si 350 BlueTec. Acestea ar putea reprezenta 99% din vanzari. In trecut ML 350 CDI era cea mai vanduta motorizare, apoi am facut volume foarte importante cu modelul 300 CDI, in ultimul an si jumatate din precedentul model. Pentru noua generatie ML, cred ca 250 va face jumatate din volume.

La Clasa B, 180 CDI a fost si va ramane in continuare bestseller, dar observam in zona claselor compacte o tendinta usoara de crestere a variantelor pe benzina, incat, cred ca si B 180 benzina este o varianta interesanta si din punct de vedere pret si din punct de vedere consum, care este cu 21% mai mic decat versiunea precedenta.

Wall-Street.ro: In ce zone ale tarii merg mai bine vanzarile, dupa Bucuresti?

Valeriu Zaharia: Avem performante foarte bune la Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj.

Wall-Street.ro: Au mai fost facute investitii anul acesta in reteaua Mercedes-Benz? Va mai extindeti in 2012?


Valeriu Zaharia:
Reteaua noastra s-a marit anul acesta cu inca un dealer la Timisoara, Autoklass. Avem 24 de dealeri, locatii de vanzari si service, iar locatii doar de service sunt undeva la 33. In perioada de criza am reusit sa nu avem inchideri de dealeri.

Exista posibilitatea sa se mai extinda reteau, insa nu este nimic stabilit.

Wall-Street.ro: Ce modele noi Mercedes vor ajunge in Romania anul viitor?

Valeriu Zaharia: In luna martie vom aduce noul SL, va urma apoi in iunie un facelift la Clasa G (Gelengen Vagon) si vom aduce si Smart electric.

GLK va avea un facelift si va sosi in luna iulie, urmeaza cea mai importanta lansare a noastra pe care vom pune accent deosebit, noua Clasa A, o masina complet schimbata si complet revizuita.

O alta noutate va fi CLS Shooting Break, construit pe CLS-ul actual.

Ultima noutate a anului 2012 va fi noul GL, in noiembrie. Nu este un facelift este un model complet nou.

Valeriu Zaharia are 41 de ani si ocupa functia de manager de marketing si vanzari Mercedes-Benz Cars de 8 ani. Zaharia a venit in companie in anul 1999. Intre 2001 si 2003, Zaharia a fost manager de vanzari la dealerul Casa Auto Bucuresti.

Mercedes-Benz Romania a intrat pe profit anul trecut, inregistrand 3,3 milioane de euro, dupa ce in 2009 si 2008 a avut pierderi de peste 20 de milioane euro. Cifra de afaceri Mercedes a urcat in 2010 cu 76%, 162,2 milioane euro, de la 92 milioane euro in anul anterior.

Euro Ncap a testat in noiembrie noua generatie Mercedes-Benz Clasa B si modelul Mercedes C-Class Coupe, care au primit 5 stele pentru siguranta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri