Vanzarile de autoturisme si camionete la nivel mondial au crescut cu 4% in acest an, la 75 milioane de unitati, nivel record, desi anul a inceput cu efectele devastatoare ale cutremurului din Japonia si s-a incheiat cu agravarea crizei din zona euro, estimeaza IHS Automotive si LMC Automotive, potrivit Mediafax.
Cele doua firme de consultanta se asteapta ca vanzarile si productia sa urce si anul urmator, dar si-au redus estimarile din cauza temerilor legate de impactul crizei din Europa, scrie Financial Times.

Avansul sectorului auto din acest an a fost mai lent decat ratele de crestere de peste 10% inregistrate de companiile auto in 2010, an in care industria isi revenea din criza financiara.

Europa de Est, inclusiv Rusia si Turcia, a raportat cea mai rapida crestere a vanzarilor auto in acest an, urmata de America de Sud, potrivit IHS. Piata auto din SUA, aflata in revenire dupa perioada de criza, a avansat cu 9%, mai rapid decat 5% in China.

"Vedem in America de Nord o crestere mai rapida decat in China atat in termeni raltivi, cat si in termeni absoluti", a afirmat analistul IHS Christoph Stuermer.

In Japonia, unde cutremurul urmat de tsunami a afectat puternic operatiunile produatorilor auto, piata s-a contractat cu 20%.

Atat IHS cat si LMC estimeaza ca Volkswagen va depasi General Motors si Toyota pntru a deveni in acest an, pentru prima data, liderul pietei auto mondiale. Datele nu includ, insa productia companiei mixte Wuling, pe care GM o controleaza impreuna cu partenerul sau chinez SAIC. Luand in calcul si masinile fabricate in China, GM ar fi pe prima pozitie in topul producatorilor.

Pentru anul urmator, IHS se asteapta la un avans al vanzarilor de autovehicule usoare de 4%, la 78 milioane, in timp ce LMC prognozeaza o crestere de 5%, la 79 milioane de unitati.

Piata din Europa de Vest se va contracta cu circa 5% anul urmator, dupa ce a stagnat in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri