Ford a inceput productia de serie a monovolumului B-Max la fabrica de la Craiova si are in plan dublarea numarului de angajati pana in 2014, precum si inceperea demersurilor pentru constructia unui al doilea motor la Craiova, de 1,5 litri pe benzina, din primavara 2013.
Compania are in prezent 3.750 de angajati si vrea in urmatorii doi ani sa ajunga la 6.000 de salariati.

Dupa inceperea in mai a productiei motorului EcoBoost de 1 litru 100 CP si 120 CP, Ford vrea sa fabrice in Romania si un propulsor de 1,5 litri benzina. Pentru motorizarea de 1 litru Ford a angajat 400 de persoane la Craiova. Circa 800.000 de motoare de 1 litru EcoBoost vor fi produse intre 2012-2015 la Craiova si in Koln, Germania.

"Planurile noastre la Craiova sunt pe termen lung, vom face noi angajari in Romania si vom construi motoare noi. Un propulsor de 1,5 litri urmeaza sa intre in productie la Craiova. Fabrica de la Craiova va exporta peste 90% din ceea ce va construi", a declarat Stephen Odell, presedinte si CEO, Ford Europa.

Estimarile Ford pentru anul acesta la Craiova sunt o productie de 60.000 de masini B-MAX, iar anul viitor de 105.000 de unitati, majoritatea autoturismelor fiind exportate. Angajatii Ford, vor lucra anul acesta in doua schimburi.

Investitiile Ford in noua fabrica de productie a vehiculelor se ridica la peste 500 de milioane de euro, iar impreuna cu productia de motoare vor ajunge la peste 675 milioane euro.

Ford a inceput pe 25 iunie productia de serie a monovolumului B-Max la Craiova, iar prima masina, de culoare rosie, a fost deja vanduta presedintelui Traian Basescu, care considera ca "tehnologic este vreo doua trei clase peste tot ce se produce in Romania”.

"Productia de serie de automobile si motoare la Craiova aduce un nivel nou de productie sofisticata in Europa de Est. Astazi Craiova este una din cele mai competitive si moderne fabrici de productie in reteaua globala de fabricatie a Ford", a spus John Fleming, vicepresedinte Productie si Forta de munca Ford.

Modelul B-Max realizat in procent de 45% in Romania va fi livrat clientilor incepand de la jumatatea lunii septembrie. Monovolumul este disponibil cu ambele versiuni ale motorului EcoBoost de 1 litru construite la Craiova, de 100 CP si 120 CP. Pretul de baza est de 13.400 de euro pentru motorizarea de 1,4 litri benzina 90 CP si echiparea Ambiente. Motorizarea diesel de 1,5 litri 75 CP cu echiparea Trend pleaca de la 15.650 euro cu TVA.

Modelul de la Craiova mai dispune si de motorizarile 1 litru EcoBoost 100 CP (14.650 euro), 120 CP (16.900 euro) si 1,6 diesel 95 CP (17.650 euro).

B-MAX este echipat cu Active City Stop, ce poate sesiza o posibila coliziune la viteza mica si actioneaza automat asupra franelor. B-MAX va fi prima masina in Europa ce ofera Ford SYNC cu Emergency Assistance, sistemul de asistenta a soferului, controlat prin voce.

Avand sistemul Ford Auto-Start-Stop in standard, motorul EcoBoost de 1,0 litri si 120 CP atinge emisii CO2 de 114g/km si un consum de combustibil de 4,9 l/100 km (57,6 mpg).

Ford se asteapta ca B-MAX sa primeasca un punctaj de cinci stele de la Euro NCAP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri