Autostrazile construite cu fonduri europene au schimbat Polonia si au contribuit la reducerea decalajului fata de economiile occidentale, relateaza AFP, citat de Mediafax.
La iesirea de pe o noua autostrada intre Berlin si Varsovia este pregatit terenul pentru primul parc tematic de distractii din Europa Centrala, la Grodzisk, la est de capitala poloneza, care urmeaza sa fie finalizat in 2015.

"Pentru un astfel de proiect, nu putea fi un amplasament mai bun decat cel de aici, datorita autostrazii", a declarat primarul localitatii Grodzisk Mazowiecki, Grzegorz Benedikcinski.

El a aratat ca localitatea se afla la 36 de kilometri de centrul Varsoviei, respectiv la jumatate de ora de mers pe autostrada, drum care altfel ar fi parcurs in doua ore, din cauza ambuteiajelor.

Cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune

Comparata cu restul Europei, reteaua poloneza de autostrazi este inca slab dezvoltata (circa 1.300 de kilometri de autostrazi si peste 1.000 de kilometri de drumuri expres), iar soferii trebuie sa aiba rabdare pe drumurile sufocate de camioane, tractoare si uneori carute.

Dar datorita fondurilor europene, Polonia reduce treptat acest decalaj, se arata in articol.

Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune, in perioada 2007-2013, cu alocari de 67,3 miliarde de euro, si se opune oricarei reduceri a viitorului buget al UE.

Fondurile de coeziune au rolul sa ajute tarile membre mai sarace decat media UE sa reduca decalajul economic si contribuie la finantarea proiectelor de mediu sau pentru infrastructura de transport.

Polonia a beneficiat din 2007 de circa 6 miliarde de euro din fondurile europene pentru constructia de autostrazi.

Efectul Euro 2012


Autostrada care leaga Varsovia de Berlin a fost finalizata la timp pentru deschiderea in luna iunie a campionatului de fotbal Euro 2012, co-organizat de Polonia si Ucraina. Aceasta autostrada urmeaza sa fie prelungita catre est, in directia Moscovei.

"La Grodzisk totul s-a schimbat. Autostrada a atras noi investitii", a spus primarul, invocand formarea unui efect al bulgarelui de zapada odata cu proiectul parcului de distractii, investitie de 620 milioane de euro.

Benedikcinski a subliniat ca parcul va fi singurul de acest timp pe o raza de 1.000 de kilometri, astfel ca piata este enorma. Circa 160.000 de copii polonezi calatoresc anual in strainatate pentru a vizita un parc generic, in principal Eurodisney din apropierea Parisului sau Heide Park din Germania.

Adventure World Warsaw, detinatoarea proiectului din Polonia, anticipeaza ca parcul de distractii va atrage turisi din Germania, Slovacia si Cehia.

Parcul va beneficia in afara de autostrada de un nou aeroport in nordul Varsoviei, la Modlin, unde sosesc curse low-cost.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri