Piata de transport si logistica din Romania, privita la nivelul primilor 70 de operatori de transport si case de expeditie,a fost anul trecut de 780 de milioane de euro si dispune in continuare de potential mare de crestere, intrucat in alte tari, precum Belgia aceasta ajunge la 14 miliarde, spune Christophe De Korver, managing director Gefco Romania, operator logistic, al doilea mare jucator dupa compania Schenker, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Wall-Street.ro: Cum vedeti piata de logistica din Romania? La ce valoare o estimati?

Christophe De Korver: Cifra de afaceri inregistrata de primele 70 de companii de transport si logistica din Romania era in 2011 in jur de 780 de milioane de euro. In opinia mea, industria s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, daca vorbim de companiile care au intrat pe piata si de gama serviciilor oferite. Acest lucru va continua si in viitor si, daca infrastructura se va dezvolta pe masura necesitatilor, cu siguranta va exista un interes mai mare pentru Romania ca punct de tranzit. Daca ar fi sa facem o comparatie, putem arunca o privire inspre piata de logistica dintr-o tara mai dezvoltata, precum Olanda sau Belgia. De exemplu, industria belgiana a serviciilor de transport (transport de marfuri rutier, feroviar, aerian si maritim) a inregistrat venituri totale de 14 miliarde de dolari in 2011, astfel incat ne putem imagina in continuare o crestere semnificativa.

Wall-Street.ro: Cum este vazuta Romania in regiune de catre industria de logistica?

Christophe De Korver: Costurile de logistica sunt inca scazute in Romania in comparatie cu alte tari, in special cu Europa de Vest. In ceea ce priveste pozitia Romaniei in Europa, aceasta este privilegiata, bazata pe accesul rutier, feroviar si maritim; cu toate acestea, exista inca probleme legate de infrastructura care limiteaza exploatarea la potentialul ei maxim.

Wall-Street.ro: A fost 2012 un an mai bun decat 2011?

Christophe De Korver: 2012 a fost un an destul de interesant, deoarece cresterea inregistrata de noi la sfarsitul anului 2011 a avut un efect puternic asupra inceputului de an, fiind urmata de o incetinire, in mare parte cauzata de reducerea comertului in Europa de Vest. Cu toate acestea, in 2012 am observat o tendinta de crestere a comertului inspre Est – cu exceptia Rusiei, interesul a crescut, de asemenea, si pentru piata asiatica. In concluzie, 2012 ar trebui sa fie considerat un an usor mai bun, dar intr-un mediu mult mai dificil.

Wall-Street.ro: Care a fost cifra de afaceri inregistrata de Gefco anul trecut si care sunt estimarile pentru acest an?

Christophe De Korver: Anul trecut cifra de afaceri a fost de 43,3 milioane euro, in crestere cu aproximativ 30 de procente in comparatie cu 2010; anul acesta ne asteptam ca cifrele sa fie usor in crestere, luand in considerare si efectele incetinirii in Europa de Vest. Cu toate acestea, sfarsitul de an este pentru industrie o perioada extrem de profitabila datorita sarbatorilor de iarna, astfel incat inca mai asteptam rezultatele ultimelor luni pentru a avea o imagine cat mai clara in ceea ce priveste cifra de afaceri.

Wall-Street.ro: Cate centre logistice aveti in Romania si care este capacitatea acestora?

Christophe De Korver: Dispunem de 7 locatii in Romania, dintre care doua depozite moderne in zona Bucuresti-Joita (4.500 m2) si Arad (1.100 m2). Faptul ca suntem o companie cu o politica ce nu vizeaza detinerea de active ne ofera libertatea de a ne adapta rapid capacitatile in functie de necesitatile logistice ale clientilor nostri.

Wall-Street.ro: Planuiti noi investitii anul viitor in Romania pentru a va extinde afacerea?

Christophe De Korver: Cu siguranta. Speram sa vedem si anul viitor o crestere a business-ului in tara, caz in care vom lua in considerare deschiderea altor filiale in zone precum Transilvania, unde nu avem inca acoperire. Speram, de asemenea, sa ne dezvoltam activitatea in Constanta. In plus, lucram intens cu colegii nostri din Ucraina, Turcia, Rusia si Bulgaria pentru o mai buna coordonare in zona Marii Negre, unde exista activitati intense de import si export, in special pentru sectorul auto.

Wall-Street.ro: Cati angajati aveti in Romania? Veti mai face angajari in 2013?

Christophe De Korver: In prezent avem aproximativ 100 de angajati, incluzand interimarii. Vom continua sa facem angajari si, daca se vor ivi oportunitati, vom incerca sa promovam o parte dintre angajati catre alte filiale Gefco din Europa.

Wall-Street.ro: Care este parerea dumneavoastra despre mediul de afaceri din Romania?

Christophe De Korver: In acest moment, mediul de afaceri din Romania pare sa priveasca cu atentie la situatia politica. Stabilitatea din domeniul politic si administrativ va incuraja redresarea economica si reinstalarea increderii in randul comunitatii de afaceri.

Wall-Street.ro: Ati purtat discutii cu Ford Craiova? Sunteti interesati de o colaborare cu Ford?

Christophe De Korver: Ford este un client global al grupului Gefco, de aceea bineinteles ca exista discutii regulate si colaborari si in Romania.

Wall-Street.ro: Cate transporturi feroviare si rutiere ati inregistrat in acest an? Ce contract v-a adus cel mai mare profit?


Christophe De Korver: Acest an inca nu s-a incheiat pentru noi, avem in continuare proiecte in derulare, astfel incat nu putem oferi deocamdata o estimare clara. Cele mai bune contracte sunt cele de durata si cele pe care le putem prelungi periodic.

Wall-Street.ro: Care au fost cele mai dificile momente cu care compania s-a confruntat in ultimii 7 ani?

Christophe De Korver: Cel mai dificil moment a fost inregistrat odata cu aparitia crizei in 2008, moment care a afectat intregul mediu de afaceri, inclusiv pe noi si pe clientii nostri. Cu toate acestea, criza a fost pentru noi o provocare intrucat a trebuit sa venim cu solutii noi pentru a ne ajuta clientii sa depaseasca aceasta perioada. Am reusit sa ne adaptam la noile conditii si sa ne mentinem afacerea relativ constanta. Unul dintre obiectivele noastre a fost sa ne pastram personalul, sa investim in competentele angajatilor si sa ii pregatim pentru revenirea la o perioada mai prospera.

Wall-Street.ro: Cat ati investit in Romania in ultimii 7 ani?

Christophe De Korver: Principalele domenii in care investim sunt instruirea personalului nostru si business intelligence. Desigur, am investit si in dezvoltarea pe plan local, insa multe investitii sunt facute in mod consolidat, la nivelul grupului Gefco, pentru sistemele implementate pentru intreaga retea.Toate depozitele noastre sunt inchiriate pentru perioade de la 3 la 5 ani. Pe de alta parte, Gefco dispune de o politica ce nu vizeaza detinerea de active, prin urmare noi nu investim in flota. Cu toate acestea, avem in Romania aproape 100 de vagoane pe care le utilizam pentru transportul feroviar.

Wall-Street.ro: Unde va vedeti peste 7 ani, ca numar de centre logistice, numar de angajati etc.?

Christophe De Korver: Daca am face o analiza, intre 2006 si 2011 cifra de afaceri a crescut de 8 ori si numarul de angajati de 6 ori. Intentionam sa pastram acelasi ritm bun de dezvoltare in anii care urmeaza; planuim, de asemenea, sa avem o acoperire mai buna in Romania, intrucat este un important punct de tranzit pentru Uniunea Europeana catre Est; in ceea ce priveste acest aspect, estimam ca tranzactiile cu Orientul, cu Rusia si Asia vor continua sa creasca si Romania ar putea juca un rol important in aceasta noua tendinta. Ne asteptam, de asemenea, ca Romania sa devina o tara mult mai puternica in urmatorii 7 ani, printr-o crestere constanta a consumului.

Wall-Street.ro: Ce clienti noi ati castigat in acest an?

Christophe De Korver: In 2012, am continuat sa crestem in sectorul auto; am inceput sa lucram cu Key Safety Systems si Valeo, doi furnizori de sisteme pentru piata auto prezenti si in Romania, dar ne-am extins totodata portofoliul de clienti din diferite sectoare de activitate, precum sectorul de electronice si electrocasnice, dar si de retail si alte industrii. Printre clientii castigati anul trecut se numara: Nefab, Peak Toys sau Valenest.

In cifre, in 2012 am castigat 28 de clienti noi si am continuat in acelasi timp colaborarea cu aproape toti clientii nostri traditionali. Cu toate acestea, nu cred ca numarul clientilor este important, intrucat 80% din afacere este realizata cu 20% dintre clientii nostri.

Gefco este prezent in 150 de tari din lume si se claseaza intre primele 10 grupuri europene de logistica, cu o cifra de afaceri de 3,7 miliarde euro in 2011. Grupul are 10.300 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri