Ministerul Transporturilor ar putea derula investitii de peste trei miliarde de euro in acest an, inclusiv din bani europeni, a declarat ministrul de resort, Relu Fenechiu, pentru Mediafax.
"Cu tot cu fondurile europene, cred ca putem sa cheltuim peste trei miliarde de euro. (...) Discutam de partea de buget dupa ce bugetul va fi aprobat", a afirmat ministrul.

El a aratat ca transporturile trebuie privite ca un ansamblu intre toate caile de comunicatie, iar cel mai mare profit pentru Romania va fi atunci cand se va reusi legarea portului Constanta de Europa.

Fenechiu a adaugat ca se va ocupa de coridorul feroviar, in conditiile in care coridorul IV rutier nu mai este in sarcina Ministerului Transporturilor.

Legat de Programul Operational Transport (POS-T), oficialul a afirmat ca in prezent banii sunt blocati doar pe domeniul de transport rutier, dar spera ca programul sa fie deblocat integral in primul trimestru din acest an.

"Asta nu inseamna ca nu ne vom ocupa, avand in vedere ca autoritatea de management este aici, de deblocarea integrala, de schimbarea in interiorul axelor si intre axe, pentru a folosi, daca putem, spre 100% fondurile europene de pe POS-T. Este greu pentru multi sa creada asta, dar va promit ca veti vedea o utilizare de cateva ori mai mare decat in anii trecuti. (...) Totul depinde de ce vom face anul acesta, ultimul in care se pot contracta fonduri europene, iar urmatorii doi, 2014-2015, sunt ultimii ani in care pot fi trasi bani, in care pot fi finalizate proiectele", a spus Fenechiu.

El a precizat ca in prezent gradul de rambursare prin POS-T este de sub 10%, iar nivelul de contractare este "spre 50%".

"Daca nu ajungem anul acesta la contractare 100%, la anul nu mai putem ajunge. (...) Important este ca pana la sfarsitul lui 2015 sa tragem cat mai mult. (...) Eu vreau sa fie si contractare si utilizare aproape de 100%", a afirmat ministrul.

In Romania, rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune, raportata la platile efectuate de Comisia Europeana, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012, fata de 9,72% la sfarsit de noiembrie.

In decembrie partea romana a reluat transmiterea de declaratii de cheltuieli catre Comisia Europeana pe majoritatea celor sapte programe operationale.

Programul POSDRU a avut platile intrerupte in aproape intreg anul 2012, fiind deblocat partial in decembrie, in timp ce pentru programele Transport, Competivitate Economica, Regional si Mediu platile au fost intrerupte la inceputul lunii iulie. La finalul lunii octombrie, Comisia Europeana a anuntat presuspendarea partiala sau integrala pentru programele Transport, Regional si Competitivitate Economica si Regional, in timp ce programul Mediu a fost deblocat.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat ca obiectivul sau pentru 2013 este atingerea unei rate de absorbtie de peste 50% si peste 80% pana la finalul 2015.

Cele 19,5 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune alocate Romaniei de UE pentru exercitiul bugetar 2007-2013 pot fi cheltuite de beneficiari pana la finalul anului 2015.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri