Daca ne uitam la vestici, dar si la tarile mai putin dezvoltate din intreaga lume, vom observa ca la capitolul infrastructura pierdem din ce in ce mai mult an de an. Cel mai nou raport de profil, intocmit de catre World Economic Forum si tratat intr-un articol de catre Wall-Street.ro, arata o situatie extrem de delicata pentru tara noastra.
Romania este recunoscuta pentru infrastructura de proasta calitate, ocupand pozitia a 97-a intr-un top al calitatii infrastructurii, fiind depasita de tari precum Botswana (Africa, locul 87), Bosnia si Herzegovina (locul 94), cat si vecinii nostri de peste prut – Republica Moldova care ocupa locul 92.

Desi raportul face referire la calitatea lucrarilor de infrastructura, un alt aspect relevant in aceasta discutie il are si durata de executie a acestora, in cazul tarii noastre fiind unul extrem de ridicat.

Cristian Erbasu, administratorul grupului de firme Erbasu SA si presedintele Patronatului Societatilor in constructii, considera ca principalele cauze care duc la aceste blocaje in realizarea la timp a proiectelor tin in principal de anumite sincope care impiedica buna desfasurare a lucrarilor.

“Sunt foarte multe cauze. Una dintre acestea tine de procedurile necesare demararii unui proiect de anvergura. Sunt foarte multi pasi de facut, sunt multe sincope, dar si o serie de contestatii care sunt primite – castigatori ai unor licitatii contestati si schimbati, alte companii castigatoare carora mai apoi le sunt contestate drepturile si asa mai departe. Suntem intr-un carusel al contestatiilor”, spune acesta.

Trebuie sa citesti si Piata este departe de a-si reveni. 2013 este cel mai greu an din criza


O alta problema care duce la blocarea lucrarilor tine de legislatie: “Sunt foarte multe terenuri care se afla in proprietatea unei anumite persoane care nu renunta la acea particica de teren, decat in schimbul unor sume fabuloase , dar si situatii in care finantarile nu sunt asigurate, dar si situatii unde proiectele pe care s-a semnat memorandumul de finantare nu sunt dintre cele mai reusite avand vicii majore, sistandu-se iarasi lucrarile”.

In opinia omului de afaceri, un studiu de fazabilitate bine facut, un grad de absortie al fondurilor europene mai mare cat si un program mai riguros de atribuire a licitatiilor ar putea schimba radical situatia constructiilor din tara noastra.

“Daca studiul de fazabilitate este bine facut si daca proiectul tehnic este bine intocmit, atunci sunt sanse foarte mari sa fie rezultate bune. Daca nu, apar aceste intarzieri care fac ca in acest moment numarul de proiecte finalizate pe piata sa fie foarte mic. Totodata, gradul de absorbtie al fondurilor in cazul tarii noastre este foarte mic. Ar trebui sa profitam mai mult de acest avantaj”, apreciaza Erbasu.

Facand o comparatie intre Romania si celelalte state dezvoltate din Europa, antreprenorul roman sustine ca desi in strainatate unele lucrari poate nu sunt terminate la termen exista o pondere a celor care se termina la timp si care sunt executate mult mai mare decat la noi.

Citeste si Marii antreprenori ridica miza in agricultura: ce planuri are Erbasu in domeniu


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri