Caranda Baterii, al doilea producator si distribuitor de baterii si acumulatoare din Romania, dupa Rombat Bistrita, a inregistrat in ultimii ani un profit intre 5 si 10% din cifra de afaceri, care a variat intre 9-10 milioane euro.
Compania infiintata in 1991 ca un business de familie s-a dezvoltat continuu ajungand in prezent la vanzari de 180.000 de baterii anual, reprezentand o cota de piata intre 10 si 15%.

„Anul acesta primele doua luni au fost mai grele decat anul trecut, acum incepe sa se refaca putin piata. Lumea este precauta. Pentru acest an ne asteptam la aceleasi vanzari ca si anul trecut, in jur de 180.000 de unitati”, a declarat pentru wall-street.ro Lucian Jeglinschi, director general adjunct Caranda Baterii.

Fabrica de baterii Caranda din Pantelimon a fost infiintata in 1993, iar intre 2005 si 2007 a fost modernizata, in urma unor investitii de pana la 800.000 euro, care au fost amortizate in patru-cinci ani.

Bateriile sunt asamblate in Romania cu piese din Italia si Slovenia, pentru ca singura firma care produce componente pentru baterii in tara este defapt Rombat Bistrita, principalul jucator pe aceasta piata.

Caranda produce in Pantelimon 150.000 de baterii anual. Vanzarile de baterii sunt insa mult mai mari, peste 180.000 unitati, intrucat firma este si distribuitor al unor marci straine.

Compania nu produce baterii pentru automobile cu tehnologia Start/Stop. „Nu avem in vedere sa fabricam baterii microhibrid in urmatorii doi ani, fiindca productia lor ar necesita investitii foarte mari, de circa 10 milioane euro, iar piata cu masini care au functia Start/Stop se va dezvolta abia peste 5 ani. In prezent, comercializam baterii microhibrid produse de Varta”, a mai spus Jeglinschi.

Caranda are in Romania 12 unitati de service proprii si 77 partenere.

Compania romaneasca are in portofoliu acumulatori auto, elemente si acumulatoare pentru motociclete, elemente si baterii de tractiune, baterii stationare, baterii sigilate reincarcabile cu valva regulatoare, acumulatori pentru aplicatii eoliene, acumulatori pentru applicatii solare si diferite tipuri de redresoare pentru reincarcarea acumulatorilor.

Actionarii companiei sunt Caranda Aristide cu 95% si Lucian Jeglinschi cu 5%.

Cel mai mare producator de baterii din Romania este Rombat Bistrita, preluat in martie de grupul sud-african Metair Investments pentru 42,8 milioane euro. Dupa o investitie de 17 milioane euro incheiata anul acesta, capacitatea de productie a Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri