Fiat ar putea decide sa isi listeze actiunile la bursa din New York, dupa fuziunea cu Chrysler Group, iar bursa din Milano sa ramana doar piata secundara pentru grupul italian, au declarat patru persoane apropiate situatiei, transmite Bloomberg.
Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, evalueaza listarea principala a actiunilor grupului la New York, in conditiile in care centrul de venituri si profit al producatorului auto se muta in Statele Unite, au spus sursele, potrivit Mediafax.

Un reprezentant al grupului Fiat a refuzat sa comenteze.

Actiunile Fiat ar putea ramane la bursa din Milano, ca piata secundara, a spus o alta sursa.

Decizia finala nu a fost luata inca, fiind analizate si alte optiuni, dar miscarea ar avea un puternic caracter politic si simbolic pentru Italia impovarata de datorii, care incearca sa intrerupa cercul recesiunilor.

Marchionne, care conduce atat Fiat cat si Chrysler, vrea sa fuzioneze cele doua companii, astfel incat grupul nou format sa concureze General Motors si Volkswagen.

Fiat urmeaza sa cumpere integral Chrysler dupa ce a acumulat o participatie de 58,5% la compania americana, de cand a obtinut controlul asupra acesteia in 2009.

"Listarea Fiat-Chrysler la New York este justificata. Costurile de refinantare sunt mai mici si nu depind atat de mult de costurile obligatiunilor suverane", a declarat Erich Hauser, analist la Credit Suisse in Londra.

Chrysler a devenit o fabrica de bani pentru Fiat, care incearca sa elimine pierderile din Europa. Anul trecut, Fiat a inregistrat pierderi de 700 de milioane de euro din operatiunile europene. In 2012, Fiat a generat 75% din profitul operational in America de Nord.

"Italia si Torino trebuie sa inteleaga ca Fiat, asa cum il stiam noi, nu mai exista. Cea mai mare piata a producatorului auto este SUA, asa ca nu m-ar surprinde daca Marchionne va alege bursa din New York", a spus Giuseppe Berta, specialist in istoria Fiat si profesor de economie la Universitatea Bocconi in Milano.

Marchionne a declarat in mod clar ca listarea la bursa americana este o optiune pentru imbunatatirea accesului investitorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri