Peste 238 de milioane de lei au fost colectati din timbrul de mediu si din vechea taxa auto, de la inceputul anului pana la 30 aprilie, iar restituirile vechii taxe au totalizat peste 184 de milioane de lei in aceeasi perioada, potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii aprilie, incasarile din taxa de prima inmatriculare si din timbrul de mediu, care a inlocuit aceasta taxa de la 15 martie, au totalizat 238.650.196 de lei, relateaza Mediafax.

In aceeasi perioada, restituirile de sume reprezentand vechea taxa catre cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive in acest sens au ajuns la 184.130.048 de lei.

Pentru tot anul 2013, se estimeaza incasari de 700 de milioane de lei din timbrul de mediu si restituiri de aproximativ 400 de milioane de lei, potrivit reprezentantilor AFM. Suma care ar urma sa ajunga la Fondul pentru Mediu din timbru este estimata, tot pentru anul acesta, la 365,2 milioane lei.

La 15 aprilie, presedintele AFM Adrian Gearap, declara ca incasarile din taxa auto si timbrul de mediu pe primul trimestru din 2013 se ridicau la 132 de milioane de lei, din care incasarile din timbru erau de aproximativ 65 de milioane de lei.

In primul trimestru al acestui an, au fost inmatriculate 11.233 de autoturisme noi, cu aproape 20 la suta (19,56 la suta) mai putine decat in perioada similara a anului trecut, insa, in luna aprilie, au fost inmatriculate 5.242 de autoturisme noi, fata de 4.307, in aprilie anul trecut, conform datelor disponibile pe site-ul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a Politiei Romane. Astfel, in prezent numarul autoturismelor noi inmatriculate anul acesta se ridica la 16.475, cu 9,83 la suta mai putin decat in primele patru luni din 2012.

In schimb, a crescut numarul inmatricularilor de masini second hand, cu peste 50 la suta, ajungand la 70.273, in 2013, pana la 30 aprilie, fata de 46.622, in primele patru luni din 2012.

De la 15 martie, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe principiul ca masinile vechi au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri