Piata auto in continua scadere in ultimii 5 ani si schimbarile anuale ale taxei de poluare au creat anul acesta in ianuarie un varf al anunturilor cu masini pe Autovit.ro, peste 90.000.
“In ianuarie am avut record absolut al site-ului, peste 90.000 de anunturi. Din martie, numarul acestora a inceput sa scada din cauza timbrului de mediu. In prezent avem sub 79.000 de anunturi, numar similar cu prima parte a anului trecut. Numarul de anunturi prelungite a crescut anul acesta fata de anul trecut”, a declarat Mihai Cune, business manager Autovit.ro.

Pe autovit.ro, 70% din anunturi sunt postate de persoane fizice si 30% de dealeri. Din cei 800 de dealeri, doar 3% sunt straini.

Cum a schimbat timbrul de mediu anunturile cu masini pe Autovit.ro
“La inceputul anului, anunturile cu masini non-euro si Euro 1 erau in scadere cu 20% fata de anul trecut, iar cele Euro 2 cu 5%, in timp ce Euro 3 si Euro 4 erau in crestere cu 20%, iar Euro 5 cu 100%. In martie, dupa introducerea taxei anunturile cu autoturisme non-euro, Euro 1 si 2 au scazut cu 40%, Euro 3 si Euro 4 cu 20%, in special din Romania. In cazul masinilor Euro 5, numarul de anunturi a avut o crestere mai mica de doar 50%”, a mai spus Cune.

Potrivit managerului, intermediarii de masini mai aduc din strainatate doar masini diesel Euro 5 si motoare mici pe benzina Euro 5.

“Taxa a avut un efect bun ca i-au mai oprit pe intermediari sa aduca masini rulate din strainatate, dar au blocat si piata auto. Pentru ca dealerii nu mai fac buyback la masini Euro 3 si Euro 4, romanii nu au cum sa isi cumpere o alta masina noua”, mai spune managerul Autovit.ro.

Circa 1,3 milioane de masini de 6-10 ani vechime sunt blocate din cauza timbrului de mediu, autoturismele cele mai tranzactionate.

Timbrul de mediu este de neinteles in unele situatii, un autoturism Euro 2 pe benzina are aceeasi taxa, de 460 euro, chiar daca este fabricat in 1992 sau 1999.

Managerul Autovit.ro se asteapta ca anul acesta vanzarile prin Rabla sa nu sara de 12.000 de masini.

“Nu o sa se cumpere 17.000 masini noi, multe vouchere o sa expire. Prin Rabla, vanzarile nu vor sari de 12.000 de unitati”, a precizat Cune.

Administratia Fondului de Mediu a distribuit 4.289 tichete Rabla in prima zi a programului.

Potrivit lui Cune, “piata auto ar putea sa scada la 50.000 de masini noi, de la 60.000 anul trecut. Daca nu era taxa si se tranzactionau puternic masinile Euro 3 si Euro 4, se aduceau masini si de afara dar existau premise sa creasca si piata interna”.

Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 10,9% in primele patru luni, la 21.916 unitati, iar segmentul autoturismelor a inregistrat livrari mai mici cu 11,4%, la 18.137 unitati, potrivit datelor anuntate marti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri