Presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, au discutat miercuri, la Chisinau, despre posibilitatea construirii a doua noi poduri peste raul Prut, care ar trebui sa fie amplasate in regiunea orasului Ungheni si intre localitatile Falciu si Leca.
"Am vorbit si despre necesitatea construirii unor noi poduri peste raul Prut in regiunea orasului Ungheni si intre localitatile Leca din Republica Moldova si Falciu, Romania", a afirmat presedintele moldovean intr-o conferinta de presa comuna cu Traian Basescu.

Subiectul construirii de noi poduri peste Prut intre cele doua tari a fost discutat si saptamana trecuta de premierii Victor Ponta si Iurie Leanca.

Insa tema nu este recenta. Si in urma cu un an cele doua parti au evocat necesitatea construirii a doua noi poduri peste Prut. De altfel, despre podul de la Ungheni se discuta de aproape zece ani. In perioada interbelica, peste Prut existau mai mult de 20 astfel de poduri, atat rutiere, cat si de cale ferata, insa cea mai mare parte a acestora au fost distruse in al doilea Razboi Mondial.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca proiectul inteerconectarii energetice Falciu-Gotesti cu Republica Moldova va fi finalizat in luna octombrie, in prezent mai fiind in lucru alte doua proiecte similare - Balti-Suceava si Ungheni-Iasi-Raseni.

"Ma bucura faptul ca proiectul de intercontectare Falciu-Gotesti se va finaliza in luna octombrie a acestui an si vom continua cu celelalte proiecte pentru ca R. Moldova sa aiba alternativa, sa nu fie dependenta de o singura sursa de import de energie si gaze", a afirmat presedintele Basescu dupa intrevederea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti.

Liderul moldovean a aratat ca celelalte doua proiecte de intercontectate energetica mentionate sunt in derulare, prin accesarea de Guvernul de la Chisinau a finantarii nerambursabile de 100 de milioane de euro angajata de Guvernul roman.

Timofti a precizat ca si gazoductul Iasi-Ungheni, "crucial pentru securitatea energetica a R. Moldova", va incepe sa fie construit la sfarsitul lunii august, prin accesarea a 9-12 milioane de euro oferite de asemenea de Guvernul roman.

"Ma bucur ca in sfarsit se deznoada proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. As vrea aici sa fac o precizare, pentru ca de multe ori si la oamenii politici am observat interesul de ce dureaza atat de mult, ce se intampla? Un gazoduct este o problema complicata, ar trebui facuta o adaptare a standardelor tehnice ale R. Moldova cu cele europene pe care noi le folosim in momentul de fata, o legislatie specifica si o proiectare care vizeaza subtraversarea Prutului. Nu discutam de intins o teava prin gradina, ci e vorba de o conducta de gaze", a subliniat presedintele Basescu.

El a adaugat ca proiectele respective nu au fost stabilite de partea romana pentru a fi finantare din ajutorul nerambursabil, ci au fost cerute de Guvernul de la Chisinau.

De asemenea, presedintele Basescu a mentionat posibilitatea ca pentru realizarea gazoductului Iasi-Ungheni sa fie obtinuta o finantare din fonduri UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri