Medicii gorjeni vizati in dosarul eliberarii frauduloase de permise auto aveau formulare completate "in alb", eliberate cu 85 de lei bucata celor care doreau sa se inscrie la scoala de soferi, fara ca acestia sa fie consultati de specialisti, sustin anchetatorii.

"Pe parcursul probatoriului administrat in cauza, a reiesit si faptul ca invinuita Baltaretu Dinica Elena, medic, asociat si administrator al unei societati comerciale cu sediul in Targu Jiu, elibera in fals, prin intermediul acestei societati 'certificate medicale tip A(B) pentru atestarea starii de sanatate la conducatorii de autovehicule' in schimbul sumei de 85 lei (...) pentru care nu erau emise documente fiscale", se arata in materialul probatoriu, scrie Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, dr. Baltaretu a convins si alti doctori sa i se alature. Astfel, acestia din urma acceptau sa consemneze, in fals, realizarea unor investigatii medicale pentru cele sapte specialitati clinice necesare eliberarii avizului medical.

"Persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare si aveau completate rubrica 'antecedentele personale' de catre medicul de familie la care era inscris pe lista se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat in mod superficial controlul medical oftalmologic de catre invinuita Diaconescu Lorenziana Paula (asistenta medicala), care cu incalcarea atribuțiilor de serviciu nu proceda la programarea solicitantului in vederea consultarii lui, fiindu-le ulterior retinut formularul medical tip, pentru consemnarea investigatiilor medicale si la celelalte 7 specialitati clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL si serologia sangelui)", se mentioneaza in rechizitoriu.

A doua zi, cei care solicitau aceste controale medicale se prezentau la sediul cabinetului la care era asociat si administrator medicul Baltaretu, moment in care acestora le era inmanat un alt formular medical, completat cu toate semnaturile si parafele pentru celelalte sapte specialitati clinice prevazute, fara ca investigatiile sau analizele respective sa fie realizate in realitate.
Reprezentantii cabinetului medical aveau formulare medicale completate "in alb" de catre medicii specialisti, pe care le dadeau solicitantilor dupa achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale.

"Certificatul medical era inchis prin declararea ca apt a solicitantului, cu incalcarea atribuțiilor de serviciu, de catre invinuita Baltaretu Dinica Elena, medic primar prin intermediul societatii anterior mentionate cu o alta data decat cea in care solicitantul s-a prezentat la sediul cabinetului, deși știa ca solicitantul nu s-a prezentat la nicio consultație de specialitate", spun anchetatorii.

De la inceputul anului, sustin anchetatorii, au fost eliberate aproximativ 2.600 de certificate sau fise medicale, pentru care au fost incasati aproximativ 234.000 lei, de cele mai multe ori nefiind eliberate documente fiscale. Prin acelasi mecanism, la cabinetul medicului Dana Maria Vodislav au fost eliberate, de la inceputul anului, 2.500 de certificate, pentru care au fost incasati circa 225.000 lei, bani pentru care nu s-au platit taxe catre stat, mai spun anchetatorii.

"O situatie similara s-a constat si la cabinetul medical la care functiona invinuita Lehner Rodica, unde in cursul acestui an au fost eliberate circa 1.500 certificate/fise medicale, pentru care a fost incasata suma de 127.500 lei", potrivit anchetatorilor.

Zece persoane au fost retinute in acest dosar, urmand a fi prezentate, marti, cu propunere de arestare preventiva, in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti. Intre acestea se numara si cei trei medici Elena Baltaretu-Dinica, Dana-Maria Vodislav si Rodica Lehner, asistentele medicale Elena-Liliana Racman, Lorenziana-Paula Diaconescu si Eugenia Adam, precum si doi administratori ai unor scoli de soferi si un instructor auto. De asemenea, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul altor sase persoane.

Acestia, alaturi de alte persoane, faceau parte dintr-un grup infractional, constituit intr-o "adevarata filiera" pentru obtinerea frauduloasa de permise auto. Astfel, instructorul auto ii promitea elevului sau candidatului ca il va ajuta sa promoveze proba practica a examenului de conducator auto, in schimbul unei sume de bani. Aceasta oferta, spun anechtatorii ii era facuta fie unui candidat care deja picase o data examenului, fie unui candidat care urma sa dea examenul.

Ulterior, instructorul auto primea suma de bani, adica sume cuprinse, in general, intre 200 si 300 de euro, de la candidat, imediat dupa momentul examenului. Inainte de sustinierea examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care il insoțea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic. Mai apoi, instructorul auto il contacta telefonic pe examinator și ii cerea sa se intalnesca, ori in situația in care examinatorul nu era un cunoscut apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care la randul lui urma sa intervina pe langa examinatorul, astfel incat cursantul sa obtina permisul auto.

"Dupa sustinerea si promovarea examenului de catre candidatii pentru care s-a traficat influenta (care de regula erau lasați la sfarșitul examinarii) instructorul auto se intalnea cu politistii examinatori, iar in cazul invinuitei Stroe Georgiana (n.red. administrator al unei scoli de soferi), aceasta il trimitea pe fiul sau, Stroe George Ionuț, la intalniri cu agentul de poliție, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului", spun anchetatorii.
Mai mult, membrii retelei le-au promis investigatorilor sub acoperire ca le vor obtine fise medicale contra cost fara sa fie examinati din punct de vedere medical, dar si mai grav si avize psihologice.

"Acordarea unor astfel de fișe medicale, fara consultarea cursantului, poate avea și consecințe negative, de punerea in pericol a circulației pe drumurile publice in condițiile in care unii solicitanți pot suferi de unele afecțiuni, in special cele oftalmologice, dar și neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducator auto, afecțiuni care nu sunt constatate de catre medic, in lipsa unor controale corecte", sustin procurorii.

Totodata, cei doi administratori ai unei scoli de soferi, Georgiana Stroe si Gheorghe Fratilescu, alaturi de instructorul auto Petre Bogdan induceau candidatilor care sustineau proba practica a examenului auto convingerea ca singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpararea influentei instructorilor auto. La randul lor ei le promiteau ca isi vor folosi influenta asupra politistilor examinatori.

In cursul zilei de luni, au fost facute 17 perchezitii domiciliare in judetul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile scolilor de soferi, precum si la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Gorj.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari si numeroase bijuterii.

La actiunea procurorilor au participat si Serviciul Roman de Informatii (SRI), Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), Directia Generala Anticoruptie (DGA), precum si lucratori ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri