Marele muftiu al Arabiei Saudite, cea mai inalta autoritate religioasa din stat, sustine ca interzicerea sofatului pentru femei are drept scop sa "protejeze societatea de rau", a anuntat joi presa saudita, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a facut apel sa "nu se faca din subiectul (privind acordarea dreptului de a sofa pentru femeile saudite) una dintre preocuparile majore ale societatii".

El a propus ca acest subiect sa fie abordat din perspectiva protejarii societatii de "rau". Aceasta luare de pozitie a celei mai inalte autoritati religioase din Arabia Saudita reflecta ostilitatea mediilor religioase fata de dreptul sauditelor de a urca la volan.

Cu toate acestea, activiste saudite au anuntat miercuri ca au primit asigurari din partea ministrului de Interne, printul Muhammad bin Nayef, ca subiectul privind dreptul femeilor de a sofa va fi examinat.
Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a sofa organizata pe 26 octombrie, a declarat pentru AFP ca a mers, marti, la ministru, impreuna cu o alta activista, Hala al-Dosari.

"Ministrul ne-a spus ca problema privind dreptul femeilor de a sofa va fi pe masa si sa speram la un rezultat pozitiv", a afirmat ea.

Intalnirea s-a desfasurat prin videoconferinta, deoarece mixitatea sociala este interzisa in Arabia Saudita, un regat ultraconservator si singura tara din lume in care femeile nu au dreptul sa sofeze.
Printul Nayef ne-a spus ca "problema va fi transata de instantele legislative", a adaugat Aziza al-Yousef.
Cele doua activiste si-au exprimat speranta ca dreptul de a sofa pentru femei sa fie acordat printr-un "decret regal", tinand cont de faptul ca regele Abdullah este principalul legislator, in timp ce Consiliul Shura o instanta pur consultativa.

In octombrie, trei femei, membre ale Consiliului Shura, au depus o recomandare cu privire la anularea interdictiei de a sofa pentru saudite, insa ea nu a fost retinuta.

Mai multe activiste le-au indemnat pe saudite sa urce la volan pe 26 octombrie, dar au retras ulterior acest apel, pentru a evita o confruntare cu autoritatile, care au multiplicat avertismentele.

Autoritatile saudite au arestat si amendat aproximativ 16 femei aflate la volan in acea zi. In momentul eliberarii, fiecare femeie si tutorele sau (tata, frate, sot sau un al membru de sex masculin din cadrul familiei) au semnat un angajament privind respectarea legilor aflate in vigoare in regat.

Legea islamica este aplicata in mod strict in Arabia Saudita. Prin urmare, sauditele nu au dreptul sa calatoreasca, sa se angajeze sau chiar sa se casatoreasca fara acordul unui tutore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri